SST-lijn Xi’an-Zhengzhou in gebruik

Dit weekend werd de supersnelle treinlijn tussen Xi’an en Zhengzhou in gebruik genomen. De reistijd wordt ingekort van 6 tot 2 uur. Prijskaartje van de 505 km lange verbinding: 35 miljard yuan.

De supersnelle lijn tussen Shaanxi’s hoofdstad Xi’an en Henans hoofdstad Zhengzhou is de eerste die een stad in West-China verbindt met een in Centraal-China. Vroeger duurde het traject 6 uur, maar de aan 350 km/uur rijdende CRH doet er amper twee uur over. Zaterdag werd de lijn ingehuldigd en dagelijks zullen 14 treinen tussen de twee steden sporen. Met het aanleggen van de lijn werd begonnen in september 2005.
Vorig jaar werd 600 miljard yuan uitgetrokken voor de aanleg van sporen (een verhoging met 78 %), voor dit jaar wordt 700 miljard voorzien en de piek van 750 miljard zal in 2011 en 2012 bereikt worden. Dit jaar zullen 6840 km nieuwe sporen worden aangelegd. Het is niet uitgesloten dat de aanleg door het recenter strakker maken van het krediet wat in het gedrang raakt, zoals de snelle lijn tussen Shanghai en Hangzhou, waar zich ook milieuproblemen voordoen. Supersnelle lijnen kosten sowieso drie keer meer dan normale.
Vermelden we tot slot dat de spoorwegen gedurende deze periode van Chinees nieuwjaar 200 miljoen passagiers zullen vervoeren. Enkel uit Kanton alleen al vertrekken 25 miljoen migranten.
Zie ook CCTV-fragment

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *