SST overeen gekomen tussen Xigaze en Kathmandu

Op het einde van het zesdaags bezoek door de Nepalese premier Oli aan China werden tussen beide landen voor 2,4 miljard $ deals ondertekend. Daarbij behoort de doortrekking van de bestaande SST-lijn van Lhasa-Xigaze tot en met Kathmandu.

Premier Oli bij Xi Jinping

Dit bezoek aan China was het tweede van premier Oli sinds hij in februari terug aan de macht kwam. Dit gebeurde nadat de vorige regering de werken aan een door China gefinancierde dam opgeschort werd wegens ‘onregelmatigheden’. Na zijn overwinning verklaarde Oli dat hij het 2,5 miljard dollar kostend project terug wilde opstarten. Traditioneel probeert Nepal een delicate evenwichtspolitiek te voeren tussen de twee grote buren India en China. Vooral India kijkt afgunstig naar de grotere invloed die Beijing in het land kan krijgen door de nieuwe zijderoutes.
Een van de eerste verklaringen die Oli in Beijing zei was dat hij volmondig staat achter het project van Xi Jinping ter uitbouw van infrastructuur in functie van de nieuwe zijderoutes. Nepal kent al lang elektriciteitstekorten en doet beroep op zijn buren opdat ze in de aanleg van waterkracht zouden investeren. Toen de Indische premier Modi vorige maand het land bezocht, legde hij de eerste steen van een hydrocentrale ter waarde van 1,4 miljard dollar in het oosten van het land. Ook beloofde Modi dat er een spoorverbinding komt tussen de Indische stad Raxaul naast Burgunj en Nepal waarbij India de elektrificering van de lijn naar Kathmandu zou financieren.

China

De Chinese premier Li Keqiang zei dat China met Nepal wil werken aan een netwerk van verbindingen door de Himalaya door havens, spoorwegen, luchtvaart en door communicatie. Li hoopte ook dat zo spoedig mogelijk onderhandelingen over vrijhandelspact zouden kunnen starten. Hij wou voorts een betere coördinatie van het werk in UN, SCO en regionale organisaties. Oli ging daar gewillig op in en verklaarde de samenwerking met China te willen verbeteren qua havens, wegen, spoorwegen en communicatie evenals de coördinatie in regionale en internationale aangelegenheden. Premier Oli beloofde op zijn grondgebied geen anti-Chinese activiteiten te zullen dulden. Na de gesprekken tekenden beide landen voor 2,4 miljard dollar overeenkomsten  zoals projecten voor waterkracht, cementbedrijven en fruitproductie. Uit de 10 getekende documenten over verdere samenwerking blijkt dat beide landen een spoorweg willen bouwen die de in 2014 in dienst genomen SST-lijn naar Xigaze doortrekt naar de Nepalese hoofdstad Katmandu. De haalbaarheidsstudie is al afgerond.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *