Wie komt er in de hoogste leiding van de CPC?

Dinsdag kiest de Communistische Partij van China het nieuwe Centraal Comité dat op zijn beurt een Politiek Bureau van ongeveer 25 personen kiest. Bij het Permanent Comité van dit Politiek Bureau worden woensdag 5 van de 7 personen vervangen. We kijken al even naar de grote kanshebbers.

Dat Xi Jinping voorbestemd werd om in 2013 partijleider te worden, was al na 2007 duidelijk toen hij in 2008 aangeduid werd als vicepresident. De vraag is nu of ook duidelijk zal zijn wie Xi na 2022 wellicht zal opvolgen. Sommige westerse waarnemers vinden dat Xi Jinping een rol ambieert als Mao Zedong of Deng Xiaoping en dus niet gehaast is om nu een opvolger aan te duiden voor na 2022. Van het huidige Permanent Comité van het Politiek Bureau zullen 5 personen met pensioen gaan. Enkel Xi Jinping en Li Keqiang blijven.

Kanshebbers

Hu Chunhua


Een reeks kanshebbers is in de running. Een logische keuze zou Hu Chunhua zijn, de huidige partijsecretaris van Guangdong, die eerder in Tibet partijsecretaris was. Hij werd secretaris van de Communistische Jeugdliga in 2006 en was in 2012 een van de jongste leden in het Politiek Bureau. Problematisch is dat hij over weinig raakpunten beschikt met Xi Jinping en eerder een vertrouwensman is van Li Keqiang die ook uit de Jeugdliga komt. Naar verluidt zou Xi Jinping ooit de leiders van de Jeugdliga bestempeld hebben als ‘politieke aristocraten’.

Chen Min’er


Chen Min’er, hoofd propaganda in Shaoxing (provincie Zhejiang) waar Xi gouverneur was, is de volgende kanshebber. Xi en Chen werkten samen van 2002 tot 2007. Xi benoemde hem later tot gouverneur van de provincie Guizhou, waar nog veel armoede bestaat. Meteen toen Sun Zhengcai opzij geschoven werd als secretaris van de stadsprovincie Chongqing werd Chen zijn vervanger. Omdat Chen geboren werd in 1960 moet hij niet na 2022 opstappen en dus zou hij een opvolger voor Xi kunnen zijn.

Han Zheng


De de 63 jaar oude partijsecretaris van Shanghai, Han Zheng zou een logische keuze zijn, gezien zijn lange ervaring als burgemeester en partijsecretaris van de dynamische metropool. Het is echter minder vanzelfsprekend dan vroeger dat een bestuurder van Shanghai ook op het hoogste niveau wordt benoemd. Het gerucht gaat dat Han zou bevorderd worden om de Consultatieve Commissie te leiden, een soort senaat.
 

Li Zhanshu


De 67-jarige Li Zhanshu maakt een goede kans om nummer drie van het Permanent Comité te worden. De goed ingelichte SCMP meent te weten dat Li in maart Zhang Dejiang zou opvolgen als voorzitter van het Nationaal Volkscongres. Li Zhanshu is momenteel directeur van de Algemene Dienst bij het Centraal Comité van de partij en is eigenlijk de stafchef van Xi Jinping. Een ander bekend gezicht is Zhao Leji die sinds 2012 aan het hoofd staat van de  Organisatieafdeling van de partij. De SCMP voorspelt dat Zhao het nieuwe hoofd wordt van de Disciplinecommissie en mits wat geluk van een nieuw nationaal comité van toezicht dat volgend jaar wordt opgericht.

Wang Huning


Nog een persoon die getipt wordt voor promotie is Wang Huning die adviseur was van Jiang Zemin, Hu Jintao en van Xi Jinping zelf. Al in 1995 vroeg Jiang Zemin aan de decaan van Fudan Universiteit of hij het Policy Research Office wilde komen vervoegen. Wang Huning is nu directeur van dit ‘Central Policy Research Office’. De voormalige professor wordt door een Zuid-Koreaans dagblad ‘de Chinese Kissinger’ geheten omdat hij Xi’s topraadgever is bij diens buitenlandse reizen. Sinds 2012 maakt hij deel uit van het Politiek Bureau. Hij zou Liu Yunshan opvolgen als voornaamste verantwoordelijke voor ideologische zaken.

Prognose

Wang Yang


De South China Morning Post voorspelt dat uiteindelijk Li Zhanshu, Han Zheng, Zhao Leji, Wang Yang en Wang Huning de nieuwe leden van het Permanent Comité  zullen worden. Wang Yang zou vicepremier blijven. Als dit klopt, vallen Hu Chunhua en Chen Min’er uit de boot. Hu zal ongetwijfeld een hoge regeringsfunctie krijgen en Chen Min’er is nog jong. Xi Jinping zou ook willen dat corruptiebestrijder Wang Qishan die de pensioenleeftijd heeft bereikt zich niet volledig uit de politiek terugtrekt. Als beloning voor zijn harde strijd tegen de corruptie zou hij een topfunctie krijgen in de ‘National Security Commission’. Gedurende de afgelopen 5 jaar heeft zijn ‘Central Commission for Disciplin Inspection( (CCDI) 1.537 miljoen personen gestraft voor corruptie. Daarbij waren 440 topverantwoordelijken en zelfs 12 personen die deel uitmaakten van het Centraal Comité.

De uitslag op woensdag

Zhao Leji


Dinsdag wordt het nieuwe Centraal Comité gekozen en woensdag komt er uitsluitsel over de aflossing van de partijwacht aan de top. De volgorde waarin de gegadigden Xi Jinping op de rode loper volgen, geeft een aanwijzing over hun plaats in de hiërarchie van het Permanent Comité. Ook de manier waarop de gedachten van Xi Jinping in de partijstatuten ingeschreven zullen worden is betekenisvol voor zijn rol na 2022. De huidige hernieuwing van het personeel zal zich op regeringsniveau pas laten voelen in maart.
Bronnen: SCMP, People’s Daily, Fortune

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar