Strijd tegen corruptie viseert zwarte kassen

Officials waarvan ontdekt wordt dat ze met een zwarte kas werken, zullen gestraft worden; zij die deze aangeven aan inspecteurs zullen mild behandeld worden. Deze richtlijn die de corruptie wil aanpakken, komt van de corruptiewaakhond van de Chinese Communistische Partij.

Sedert het einde van de jaren ’80 werden reeds 12 campagnes gevoerd tegen de zwarte kassen, maar het fenomeen blijft wijdverspreid. De Nationale Auditdienst vond van 1998 tot 2006 voor 140 miljard in zwarte kassen. ‘The Economic Observer’ raamt de hoeveelheid geld in de zwarte kassen (in het Chinees ‘Kleine koffers’), op 500 miljoen per jaar, wat overeenkomt met 2 % van het BNP. Ook diegenen die privékassen gebruiken voor reizen, diners en ontspanning worden door de campagne geviseerd. Dit jaar richt de campagne zich vooral op besturen die volledig op begrotingsfondsen aangewezen zijn. Later zou het uitgebreid worden tot staatsondernemingen en sociale instellingen. De campagne wordt geleid door een speciale groep die bestaat uit de Disciplinecommissie van de CPC, het ministerie van Supervisie, het ministerie van Financiën en de Auditdienst. Vraag is nu of de 13e campagne veel zal verschillen van de 12 vorige.
De Auditdienst maakte bekend dat, na inspectie in 10 provincies, misbruikte landbouwgelden teruggegeven werden aan de landbouw. In totaal gaat het om 753 miljoen yuan, met onder meer 58 miljoen dat gebruikt werd voor de aankoop van voertuigen of de bouw van woningen. Er werden 26 officials ondervraagd en 2 gearresteerd, en 23 kregen een disciplinaire straf.
Lees ook artikels met Tag corruptie

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.