Strijd voor schone lucht doortastender

 China is van plan de komende vijf jaar 1.700 miljard yuan (ongeveer 200 miljard euro) te besteden aan de strijd tegen luchtvervuiling. Het geld gaat voornamelijk naar streken met zwaar vervuilde lucht of met een hoge waarde aan ultrafijn stof PM 2.5. Dit meldt China Daily.

imagesHet blad vernam de informatie van Wang Jinnan, vicepresident van de Chinese Academie voor Leefmilieuplanning.
Het ultrafijne stof is vooral een probleem in de grote steden van het Noorden – Beijing, Tianjin, en de provincie Hebei-  waar het zware smog veroorzaakt die dit voorjaar voor heel wat ongerustheid en protest zorgde. Het is erg schadelijk voor de longen en andere organen. Bedoeling is de hoeveelheid fijn stof in de lucht met 25% te verminderen in vijf jaar tijd.  Het plan is door de regering goedgekeurd in juni. Het is het grootste en meest ambitieuze milieuplan tot nog toe. Een vorig plan, van december vorig jaar, voorzag ‘slechts’ 350 miljard yuan tussen nu en 2015, maar de nationale leiders beseften intussen dat het niet zal volstaan.
Twee andere plannen zijn nog in de maak, een voor de bestrijding van watervervuiling en een voor het verbeteren van het leefmilieu op het platteland.
Naast deze investeringen heeft de overheid ook gevraagd aan de rechtbanken om milieudelicten strenger te bestraffen; op zeer zware milieudelicten staat de doodstraf. Toch blijft het afdwingen van de wet nog een probleem in plaatsen waar de lokale overheid afhangt van de belastingen van vervuilende nijverheden.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *