Syrische president bezoekt China om steun voor heropbouw

Voor het eerst sinds het Syrische conflict uitbrak, bezoekt president Bashar al-Assad China. De klemtoon zal vooral liggen op het zoeken van Chinese steun voor de economische heropbouw van zijn land, maar ook betalingen in yuan, handel en digitale technologie staan op het programma. Beide landen zijn het eens om een strategisch partnerschap te vormen.

Assad en vrouw komen aan Foto YouTube/Al Jazeera Disclaimer

De Syrische president al-Assad is nog maar één maal in China geweest namelijk in 2004. Zijn huidig bezoek samen met zijn vrouw is het eerste sinds 12 jaar geleden in zijn land de burgeroorlog uitbrak Ook duizenden Oeigoerse geradicaliseerde Islamieten uit Xinjiang vochten in de regio rond Idlib mee met de Turkistan Islamic Party (TIP) aan de zijde van al-Qaeda. Bovendien kreeg het door oorlog verscheurde land recentelijk nog een aardbeving te verwerken die 7.000 mensenlevens eiste en voor  meer dan 5 miljard $ verlies veroorzaakte. Volgens de Wereldbank verschrompelde het bnp in 2020 tot11 miljard $ of nauwelijks nog 4,4% van het bnp in 2010, het jaar vóór de burgeroorlog begon. Bovendien vielen de economische cijfers voor juli en augustus slechter uit en werd de munt minder waard. Het land dat aan de grond zit, kan dus best hulp gebruiken. De heropbouw van het land vereist tientallen miljarden dollar. Assad woont vandaag te Hangzhou echter de opening bij van de Aziatische Spelen.

Grootste handelspartner

Syrië beschikt wel over overvloedige hulpbronnen die investeringsmogelijkheden bieden: de mijnbouw, machines, energiecentrales en de ontwikkeling van het toerisme. China is al de belangrijkste handelspartner van Syrië, met vorig jaar426 miljoen $ bilaterale handel. Volgens comnews.cn vond er de afgelopen jaren een groei plaats van de Chinese export van farmaceutische producten, medische apparatuur, infrastructuurapparatuur en dagelijkse benodigdheden naar Syrië. De export van Syrisch handwerk, rozenolie en andere typische producten naar China nam ook gestaag toe.

Samenwerkingsterreinen

Vorig jaar werd Syrië lid van het Belt and Road Initiative ‘om de samenwerking tussen China en Syrië op terreinen als infrastructuur en elektriciteit te versterken’ aldus Xinhua. Verwacht wordt dat Assad vooral om praktische samenwerking zal vragen waarbij het hervatten van vorige projecten zoals de heropbouw van reservoirs, olievelden en andere infrastructuurprojecten maar ook nieuwe terreinen van samenwerking. Er zal ook worden gepraat over betalingen in yuan in plaats van in dollar. Ook de samenwerking op het gebied van de digitale economie zal naar verwachting versnellen. Er is veel ruimte voor samenwerking in digitale industrieën zoals mobiele betalingen, slimme steden, nanotechnologie en cloud computing, De twee presideten werden het alvast eens om hun betrekkingen op te tillen tot een strategisch partnerschap. Daarmee is Syrië uit het isolement gehaald waar de VS het land toe dwong.

Diplomatie

De 2 presidenten ontmoetten elkaar in Hangzhou Foto Xinhua Disclaimer

Het bezoek van al-Assad ligt in het verlengde van de erkenning in het Midden-Oosten van de Chinese diplomatie, nadat China in maart Iran en Saoedi Arabië hielp een vredesakkoord te sluiten. Nadien werd Iran lid van de Shanghai Cooperation Organisation, terwijl Saoedi-Arabië een dialoogpartner van de organisatie werd. China steunt overigens de coördinatie en strategische onafhankelijkheid van de Arabische staten door gezamenlijk de regionale stabiliteit en ontwikkeling te stimuleren, aldus onderzoeker Li Weijian bij het Institute for Foreign Policy Studies van het Shanghai Institutes for International Studies. Volgens Li zijn de landen uit het Midden-Oosten sinds de versnelde verzoening in maart op zoek naar een harmonischer geopolitiek klimaat. Hun fundamentele eis is om zich te kunnen ontwikkelen, wat ook het consequente standpunt van China is.

In tegenstelling tot Rusland en Iran, die directe militaire hulp hebben gestuurd om Assad te steunen, is de Chinese steun aan de Syrische regering grotendeels op diplomatiek niveau gebleven. China heeft acht maal zijn vetorecht bij de Verenigde Naties gebruikt om resoluties tegen de regering van Assad te stoppen, dit gebeurde het laatst in juli 2020. Assad vloog in mei naar Saoedi-Arabië nadat het Syrische lidmaatschap van de 22 leden tellende Arabische Liga werd hersteld. Vooral Iran en Rusland hielpen Assad opnieuw de controle te verwerven over vele delen van het land.

Bronnen: Global Times, SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email