Taikonauten maken geslaagde ruimtewandeling

Afgelopen weekend maakten ruimtevaarders een ruimtewandeling ter voorbereiding van het verdere werk in en om het ruimtestation Tianhe. De geslaagde operatie werd met groot enthousiasme door de bevolking gevolgd.

Infographic GT / Deng Zijun

Taikonaut (Chinese ruimtevaarder) Liu Boming verliet zondag om 8.11 uur Chinese tijd de cabine van het ruimtestation Tianhe en begon aan de eerste extravehicular activity (EVA), ruimtewandeling, voor de Shenzhou-12.

Tweede mijlpaal

De capsule heeft een driekoppige bemanning die al sinds 17 juni aan het werk is in het ruimtestation. De ruimtewandeling was de tweede in de lucht- en ruimtevaartgeschiedenis van China, na die van de Shenzhou-7-missie in 2008. Twee uur later volgde Tang Hongbo zijn collega Liu in de ruimte. Nie Haisheng, de derde taikonaut, bleef als commandant van de missie in de cabine om het systeem aan boord van het rond de aarde draaiende ruimtevaartuig te bedienen en de twee ruimtewandelende taikonauten te helpen en te ondersteunen.

Werk in de ruimte

Liu en Tang monteerden voetsteunen op de robotarm en het werkstation buiten de cabine. Vervolgens stelden ze de panoramacamera buiten de Tianhe-kernmodule zo op dat hij de hele omgeving buiten de cabine kan bestrijken. Nog een taak was de test van het vluchtplan voor noodgevallen, voor het geval taikonauten onmiddellijk moeten terugkeren naar de capsule als ze tijdens extravehiculare operaties in een noodsituatie zouden terechtkomen. De oefening was een opdracht voor de jongste van de drie bemanningsleden, Tang Hongbo (46), en voor het eerst op reis in de ruimte. Nadat hij naar het verste punt van Tianhe was geklommen, haastte hij zich op bevel zo snel mogelijk terug naar de cabine.

En verder

De hele EVA duurde 7 uur en de twee taikonauten keerden veilig terug naar de kernmodule van Tianhe, nadat ze hun taken hadden uitgevoerd. Ze hadden volgens het programma van de China Manned Space Agency (CMSA) de basis gelegd voor een volgende EVA op de agenda van deze expeditie. Het plan is om tijdens de Shenzhou-12-missie twee van dergelijke wandelingen in de ruimte te maken.

Betekenis

Volgens experts was de langdurige ruimtewandeling een nieuwe grote stap voorwaarts in ontwikkeling van de bemande ruimtevaart. Een deskundige verklaarde: ‘dit was een mijlpaal die laat zien dat China de drie belangrijkste technologische vaardigheden die nodig zijn voor bemande ruimtemissies allemaal onder de knie heeft. We kunnen de ruimte betreden en verlaten, met onze ruimtevaarttuigen naar ruimtestations reizen en er aanmeren, en we kunnen nu ook lange tijd buiten de cabine werken’.

Kwaliteit

Een ander bewonderenswaardig element was de kwaliteit van de nieuwe ruimtepakken die voor de taikonauten een mini-omgeving creëren zoals op aarde en die voorzieningen bevatten voor eten en drinken. Ook was er lof voor de kracht en de helderheid van de verbinding tussen de ruimtevaarders en de aarde, die volop voor beheerste communicatie zorgde en loepzuiver beeldmateriaal. De meeste technologie is geleverd door de China Academy of Space Technology (CAST).

beeld CGTN

Enthousiasme

Miljoenen fans volgden de berichtgeving over de ruimtewandeling, onder andere op Sina Weibo (het Chinese antwoord op Twitter) en op CCTV, de staatstelevisie. Verder kwam er uitgebreide informatie van China Space News, een blad uitgegeven door CAST en de China Aerospace Science and Industry Corporation samen.

Bronnen: Global Times, Wikipedia, Wiktionary.org, video Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *