Taikonauten na record ruimteverblijf weer veilig op aarde

De 3 taikonauten die gedurende 6 maanden in het Tiangong ruimtestation rond de aarde cirkelden, zijn terug geland op de landingssite in de Gobi woestijn. Hun gezondheidstoestand is goed waardoor de ruimtemissie van de Shenzhou 13 als een volledig succes bestempeld wordt.

Het was deze morgen om 9u56 lokale tijd dat de ruimtecapsule lande op de Dongfeng landingssite in de Gobi woestijn. De 3 taikonauten verbleven 6 maanden in de ruimte, het dubbele van de Shenzhou 12. Het was om 9u06 dat de grondcontrole de terugkeer beval en de terugkeermodule zich afscheidde van het voortstuwend gedeelte. Het grond reddings- en bergingsteam arriveerde onmiddellijk op het landingspunt en dokters openden het luik en bevestigden dat de bemanning in goede gezondheid verkeert.

Alle drie de taikonauten verlieten de retourcapsule om 11.05 uur en pasten zich aan de zwaartekracht aan, zo meldt China Manned Space Agency (CMSA). Eerst kwam commandant Zhai Zhigang uit de capsule en zei dat hij zich goed voelde. Daarna volgde de vrouwelijke taikonaut Wang Yaping opmerkend ‘de sterrenplukkende moeder is terug’  en als derde volgde het jongste lid van de drie Ye Guangfu. Voor hen staat een keuze van 20 gerechten klaar zo meldt CCTV. De ruimtevaarders werden per vliegtuig naar Beijing overgevlogen.

Naast het langste Chinese verblijf in de ruimte realiseerden de 3 nog talrijke premières zoals het uittesten van een noodmechanisme dat een reddingsoperatie toelaat in geval van ruimtepech. Ook de terugkeer zelf werd ingekort van 28 uren bij de Shenzhou 12 tot juist acht uren. De taikonauten hebben twee ruimtewandelingen uitgevoerd en ze gaven twee keer les aan studenten op aarde. Ze konden regelmatig met hun familie en vrienden praten. Het kan wel drie maand duren vooraleer ze weer op volle kracht het gewone leven kunnen verder zetten.

Na de succesvolle missie zal het ruimtestation tijdens de tweede jaarhelft  verder worden uitgebouwd met twee labo-modules. Een van de twee kan dienen als reserve van de kernmodule.

Bron Global Times, SCMP

Foto’s van de terugkeer

   .

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *