Taiwanese regering bedreigt oppositie met gevangenis

Leden van de Taiwanese oppositiepartij Kuomintang (KMT) die deelnemen aan een jaarlijks forum op het Chinese vasteland riskeren gevangenis wegens onder meer spionage en samenspannen met het vasteland.

De Taiwanese regering ziet het organiseren door Beijing van het 12de jaarlijkse forum voor samenwerking tussen Taiwan en het vasteland als een truc om Taiwanezen te overtuigen van de noodzaak van gesprekken over de hereniging. De oppositiepartij KMT vindt het toch nodig aanwezig te zijn op het forum om er het standpunt van de Taiwanese bevolking te kunnen vertolken.

De Taiwan Mainland Affairs Council die op regeringsniveau de politiek tegenover het vasteland uitstippelt, heeft de delegaties gewaarschuwd tegen deelname. Het forum dient volgens hen alleen maar om steun te verwerven voor het voorstel van president Xi om onderhandelingen te beginnen over hereniging volgens het principe ‘Eén land, twee systemen’. Wie deelneemt aan het forum – en in het bijzonder ambtenaren en militairen- loopt het risico niet minder dan vijf wetten op de nationale veiligheid te overtreden. Daaronder een wet tegen infiltratie en een wet tegen spionage.

Taiwan wordt in de westerse media nochtans opgehemeld als een modeldemocratie.

Wang Kung-yi, voorzitter van de Taiwan International Strategic Study Society, stelt vast dat het de Taiwanese regering voor het eerst deelname aan het jaarlijks forum verbiedt. ‘De reden is dat de pro-Amerikaanse regering van Tsai – die afhangt van de steun van de VS om Beijing tegen te houden- de politiek van Trump volgt om het vasteland in te perken’.

Verbod negeren

De Taiwanese delegatie aan het forum zal geleid worden door de voormalige parlementsvoorzitter Wang Jin-pyng. Secretaris-generaal van de Kuomintang, Lee Chien-lung is vice-voorzitter van de delegatie. De delegatie zal het verbod van de Taiwanese regering tot deelname negeren.

In een persbericht zegt de KMT dat het nodig is een hooggeplaatste delegatie te sturen om de bezorgdheid van de Taiwanese burgers te kunnen doorgeven aan Beijing. ‘Sinds de Democratic Progressive Party (DPP) aan de macht kwam in 2016 zijn de relaties tussen de twee zijden van de straat van Taiwan elke dag verslechterd en in het voorbije half jaar… zijn beide zijden meer en meer vijandig geworden… en elk misverstand of verkeerde inschatting kan een oorlog uitlokken’. De mededeling verwijst daarbij naar de toegenomen militaire activiteit nabij de straat van Taiwan van zowel het Chinese Volksbevrijdingsleger als het Amerikaanse leger.

Wang Jin-Pyng persoonlijk zegt dat hij naar het forum gaat om te proberen de situatie te kalmeren: ‘Aangezien er al een lange tijd geen officieel gesprek meer is tussen de twee zijden, kunnen evenementen zoals dit helpen om het wederzijds begrip te verbeteren en de spanningen te doen afnemen, en zo de vrede in de Straat van Taiwan te bewaren’.

Het forum begint op 19 september. Het plant een dertigtal ontmoetingen tussen zakenlieden, onderwijsinstellingen, jongerenbewegingen en andere. Die vinden plaats in Xiamen en andere steden van de provincie Fujian, die tegenover Taiwan ligt. Een aantal evenementen gebeurt via videoconferentie. Naast de belangrijkste oppositiepartij KMT zullen verschillende kleinere partijen die positief staan tegenover Beijing delegaties sturen. De delegaties moeten bij aankomst in Xiamen twee dagen in quarantaine. Bij terugkeer in Taiwan volgen twee weken quarantaine.

Separatisme tegenover ‘Eén China principe’.

De KMT was tot 1949 aan de macht in heel China en tot aan de eeuwwisseling in Taiwan. Ze heeft altijd blijven volhouden dat er maar één China is. Dat ‘Eén China principe’ is vastgelegd in de ‘consensus’ met het vasteland van 1992 en vormt de basis van de intensieve economische samenwerking.

De DPP komt op voor onafhankelijkheid van Taiwan. In 2016 is haar kandidaat Tsai verkozen tot ‘president’, en in 2020 dankzij de beroering in Hongkong herkozen. Zij weigert de consensus nog te erkennen. Sindsdiien zijn de relaties tussen Taiwan en het vasteland erg bekoeld.

De VS erkent sinds 1978 dat er slechts één China is waarvan Taiwan deel uitmaakt. Dat principe wordt echter in de praktijk uitgehold, onder meer door grote wapenleveringen. President Trump heeft direct na zijn verkiezing verklaard dat over het ‘Eén China principe‘ onderhandeld moet kunnen worden. Hij heeft de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de Straat van Taiwan en de aanpalende Zuid-Chinese Zee opgedreven en de contacten met Taiwan op een hoger fficieel niveau gebracht.

China kan leven met het huidige statu quo, maar hoopt toch dat er vroeg of laat vrijwillige hereniging komt. De rode lijn is het formeel uitroepen van de onafhankelijkheid door Taiwan. In dat geval neemt Beijing het recht met alle middelen – ook militaire- Taiwan tot de orde te roepen. China weigert diplomatieke betrekkingen met landen die Taiwan als staat erkennen. Dat zijn nu nog een dozijn ministaatjes, in Europa alleen het Vatikaan.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Taiwanese regering bedreigt oppositie met gevangenis

  1. De doelstelling van de CCP is hereniging.
    De doelstelling van de DPP is (formele) onafhankelijkheid.
    De doelstelling van de KMT is status-quo.

    Tenzij de macht van Beijing sterk afbrokkelt (maar dat is geen realistische scenario), is hereniging onvermijdelijk en zijn de doelstellingen van de DPP en van de KMT niet houdbaar.

    Als het van Beijing afhangt, mag de hereniging even uitgeschoven worden in de toekomst. Dan is ze nog beter voorbereid op alle mogelijk gevolgen van een (niet-vrijwillige) hereniging.

    Als de DPP de (formele) onafhankelijkheid afkondigt, is Beijing nu al klaar om in te grijpen. Amerika en hun bondgenoten gaan protesteren, maar zullen militair niet ingrijpen.

    De KMT heeft zijn beste tijd gehad. Wat ze nog kunnen doen is de status-quo voor een tijdje rekken en hopen een rol te kunnen spelen na de hereniging.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *