Tien jaar terugkeer gevierd in Macao

Dit weekend vierde de ‘Speciaal bestuurlijke regio’ Macao de tiende verjaardag van de terugkeer naar China. President Hu prees uittredend regeringsleider Edmund Ho Hau Wah en zwoer de nieuwe Fernando Chui Sai On in. Sedert de terugkeer gaat het Macao sociaal-economisch goed, met een verdrievoudiging van het inkomen en een halvering van de werkloosheid.
macao2President Hu Jintao was aanwezig op de viering en hij prees uitvoerig de uittredende Chief Executive Edmund Ho, die twee regeringstermijnen achter de rug heeft. Als bewijs voor China’s hoge beoordeling voor Edmund Ho beloofde de president twee panda’s te sturen. Tijdens zijn toespraak riep hij op tot een betere kontrole van de spelen-industrie en tot verdere diversificatie. Hij zwoer ook de nieuwe regeringsleider Fernando Chui in, opende Macao’s nieuw wetenschapsmuseum van architect Pei, en bezocht zowel een afvalverwerkingsinstallatie als een gewoon gezin. Er was ook een banket en een groot galafeest en daar is alle reden toe.
Het gaat Macao economisch goed sedert de terugkeer naar China. Het BNP groeide jaarlijks met 13 % , het regeringsinkomen verdrievoudigde en de werkloosheid daalde van 6,6 % tot 3 %. Demacao3 gratis leerplicht duurt 15 jaar in Macao. Het aantal toeristen -voornaamste bron van inkomsten- steeg van 9,1 miljoen in 2000 tot 25 miljoen in 2007. De helft komt uit de Volksrepubliek en 30 % uit Hongkong. Het toerisme heeft ook baat gehad bij het uitschakelen van de invloed van de triades en de onderwereld. Wat in de 34 casino’s van Macao gespeeld wordt, overstijgt reeds het volume van Las Vegas. Doordat de lonen in de goksector echter zo hoog liggen, kennen andere economische sectoren een tekort. Dit wordt dan weer opgevuld door werknemers uit Hongkong.Voor deze laatsten is er eveneens goed nieuws, want deze week werd de bouw van de 50 km lange brug tussen Hongkong en Macao aangevat, die 10 miljard $ zal kosten.
Macao kampt ook sedert lang met grondtekort, maar ook daar is er verbetering in zicht. China’s Volkscongres gaf in juni toelating aan Macao om haar wetgeving te laten uitstrekken over Hengqineiland, waar de nieuwe campus gepland wordt voor de Universiteit van Macao. Op de nieuwe campus zullen tot 10.000 studenten terecht kunnen. Vermelden we nog dat het historisch centrum van Macao sedert 2005 erkend is als werelderfgoed. Macao is uniek als mix van westerse en Chinese cultuur, ook bijvoorbeeld op culinair vlak.
 Zie ook diverse bijdragen CCTVtoeristische video’s, over langste brug, over Univ op Hengqin
Uitzending Dialogue over economische perspectieven (27 min)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *