Toezicht op het gerecht

Rechters hebben vanaf vandaag een ambtenaar naast zich die moet nagaan of er geen sprake is van poging tot corruptie. Dat geldt voor het hooggerechtshof, maar ook voor gerechtshoven in de provincie.
In het opperste gerechtshof zelf worden 14 fulltimecontroleurs aangesteld om toezicht te houden op het werk van rechters, juristen die vonnissen moeten laten uitvoeren en ander personeel van de rechtbank. Over heel China zijn er nu 24.521 inspecteurs tegen corruptie toegevoegd aan 2392 rechtbanken. In provinciale rechtbanken zijn er echter nog steeds hoogeplaatste rechters die tegelijk het toezicht uitoefenen in het kader van de strijd tegen de corruptie.
Shen Denyong, de uitvoerende ondervoorzitter van het Chinese hooggerechtshof, liet over de anticorruptie-inspecteurs een verklaring uitgaan naar de pers: “We willen de strijd tegen corruptie op een betere manier aanpakken en gevallen van onrecht op tijd herstellen. We proberen manieren uit om de interne juridische controle en de controle door onafhankelijke waarnemers van buiten beter op elkaar af te stemmen. Er komen nog meer van dit soort inspecteurs, die met elkaar overleg zullen plegen en op hun beurt zullen worden beoordeeld”.
Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *