Topplanner schort besprekingen met Australië op

De Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie heeft donderdag met onmiddellijke ingang alle besprekingen met Australië voor onbepaalde tijd opgeschort. De maatregel komt er onmiddellijk nadat de Australische regering een door de staat Victoria ondertekende overeenkomst over toetreding tot de Nieuwe Zijderoutes nietig verklaarde, maar ook na diverse andere incidenten en inmenging in interne aangelegenheden.  

De Australische premier Morrison bij Xi Joinping

Het Chinese topplanorgaan de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie schort onmiddellijk alle activiteiten op van de China-Australia Strategic Economic Dialogue, zo maakte het donderdag bekend. Deze dialoog wordt gezamenlijk gehouden door de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie en de betrokken departementen van de AustralIsche regering. China is kwaad over de koude oorlogsmentaliteit die uitgaat van de Australische regering.  De strategische dialoog die in 2014 startte, voert een strategische dialoog over belangrijke bilaterale  economische en investeringsgebieden en versterkt de economische banden.  De eerste sessie werd in juni 2014 gehouden, de tweede in juni 2015 en de laatste vergadering dateert uit september 2017 te Beijing.  

De beslissing tot opschorting komt er nadat de Australische regering het afsluiten door de staat Victoria van een overeenkomst in het kader van het Belt and Road Initiative (BRI) vernietigde. Daarnaast dringt het Australisch parlement er bij de regering op aan een 99-jarige huurovereenkomst van de Darwin haven aan Landbridge Group in te trekken. Minister van Defensie Peter Dutton bevestigde aan de The Sydney Morning Herald  dat zijn departement nagaat of Landbridge zijn huurcontract zou moeten opgeven onder een reeks van wetten over kritische infrastructuur uit 2018.

‘Provocatie’

De opschorting is een tot nu toe door Beijing vrij zeldzaam aangewend instrument tegen wat China aanziet als een ‘provocatieve actie’. Het wil de boodschap overbrengen dat China sterk gekant is tegen het regeringsinitiatief dat de Chinese basisregels zou moeten respecteren en de fantasie moeten laten varen dat China zou plooien na de onredelijke provocatie. ‘Het is betekenisloos voor China communicatiemechanismen in ere te houden gezien de Australische anti-China houding’ zo zeggen specialisten die door Global Times worden geciteerd.  Het Chinese BuZa ministerie voor Buitenlandse Zaken vraagt dat Australië zijn foute beslissing herziet over het BRI en waarschuwde dat het hard zou terugslaan. De Australische minister van Handel Dan Tehan zegt dat zijn land ontgoocheld is over de Chinese beslissing.

Historiek

De problemen tussen Australië en China begonnen toen Canberra Huawei uitsloot voor de bouw van zijn 5G-netwerk. Het verergerde toen eerste minister Morrison China na een suggestie van toenmalig VS-president Trump China in de rol van beschuldigde dwong met zijn vraag om een internationaal onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Sinds 2018 heeft Australië eveneens strengere regels afgekondigd tegen buitenlandse kopers van landbouwgrond en elektrische infrastructuur die echter China beoogden. Ook volgde een strengere reglementering van buitenlandse overnames met hetzelfde doel. Voormalig minister Richardson beschuldigde voorts China van spionage en de Australische spionagedienst maande de politieke partijen aan geen giften meer uit China te accepteren… Als gevolg van de diverse initiatieven steeg bij de publieke opinie het aandeel behoorlijk van de bevolking die vond dat er te veel Chinese investeringen in het land waren.

 In juli 2019 tekenden UNO ambassadeurs van 22 landen waarbij de Australische een brief die de “mishandeling van de Oeigoeren” in China veroordeelde. In juni 2020 kantte Australië zich tegen de Hong Kong National Security Law.   Op 17 november 2020 heeft de Chinese ambassade een lijst met Chinese grieven vrijgegeven tegen Australië. Bij de aangehaalde problemen behoort  de regeringssteun voor het Australian Strategic Policy Institute dat gespecialiseerd is in anti-China onderzoek, invallen bij Chinese journalisten en annuleringen van academische visa …Op 16 december 2020 bekritiseerde de Chinese buitenlandse BuZa woordvoerder discriminerende maatregelen tegen tientallen Chinese investeringsprojecten onder het mom van de nationale veiligheid.  Als reactie tegen de diverse inmengingen in Chinese zaken en de bedreigingen heeft China heffingen gelegd op diverse Australische exportproducten van wijn tot hout en hooi.

Global Times, Wikipedia, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *