Topverantwoordelijke voor Hongkong vervangen (upd)

De regering heeft gisteren besloten haar topveranwoordelijke te Hongkong Wang Zhimin te vervangen door Luo Huining die voordien twee provincies leidde. Het is wellicht bewust dat Beijing kiest voor iemand die er geen connecties heeft met de zakenwereld en lokale werking.

Luo Huining

Beijing vervangt de topvertegenwoordiger Wang Zhimin bij haar Verbindingsbureau te Hongkong. In zijn plaats komt verassend de 65 jarige voormalige partijleider te Shanxi Luo Huining. Luo heeft eenmaal Hongkong bezocht als gouverneur maar heeft er verder geen connecties. In Shanxi was hij vrij efficiënt bij het uitroeien van de corruptie die er welig tierde. Voordien was hij zowel partijsecretaris als gouverneur van de provincie Qinghai. Hij maakt sinds 2012 deel uit van het Centraal Comité van de CPC en werd pas op,28/12 benoemd als onderdirecteur van het Financial and economic affairs committee bij het Volkscongres, meestal een positie voor gepensioneerde politici

Hij wordt de eerste topverantwoordelijke voor Hongkong met zo een rijke lokale ervaring. Zijn voorgangers waren meestal ambtenaren die omhoog klommen in de administratie voor Hongkong en Macao. Van hem wordt gedacht dat hij in staat is niet pasklare oplossingen te vinden zoals voor de impasse te Hongkong. Dat hij geen banden heeft met de zakenwereld in Hongkong wordt zelfs als een positieve factor aanzien. Medewerkers beschrijven hem als stilzwijgend, maar vastberaden en zelfs veeleisend.

Chief executive Carrie Lam heeft drie uren na de Xinhua-mededeling Luo gefeliciteerd en Wang bedankt. De South China Morning Post meent te weten dat de 62 jarige Wang Zhiming een eerbare aftocht zou krijgen hoewel zijn nieuwe functie nog onbekend is. Wang was de topman van het Verbindingsbureau te Hongkong sinds september 2017.Dit verbindingsbureau is het orgaan waardoor de regering In Beijing haar politiek en belangen in Hongkong stuurt. Met een termijn van twee jaar en drie maanden is hij een van de kortst dienende personen in die functie sinds de overdracht aan China.

Beurs

We blijven nog even in Hongkong. De succesvolle beursgang van Alibaba in Hongkong heeft andere in de VS beursgenoteerde bedrijven aangestoken om eveneens in Hongkong een tweede beursnotering aan te vragen. Het gaat om Baidu, Trip en Netease. Vooral de onzekerheid van de betrekkingen tussen de VS en China speelt een rol bij het lanceren van een beursgang dichter bij huis. Voor de economie van Hongkong die er slecht aan toe is na de protestmaanden, een zeldzame opsteker. Overigens kreeg ook het Hongkong bedrijf voor gezichtsherkenning Megvii dat op de VS- zwarte lijst staat een toelating van de beurs. .

Bronnen: SCMP, FT, China Vitae, technode

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar