Uitvoerbeperkingen voor nationale veiligheid

Er zijn nieuwe beperkende regels op de uitvoer van hoogtechnologisch materieel dat mogelijk gevaar inhoudt voor de nationale veiligheid. Het ministerie van Handel en de Douane maakten dit gezamenlijk bekend. Het gaat onder meer om gesofistikeerde drones en hardware voor supercomputers.

dronesVanaf 15 augustus mogen geen drones meer uitgevoerd worden die langer dan een uur in de lucht kunnen blijven, meer dan 1,5 km hoog vliegen of vliegen bij slecht weer. Dit betekent dat verkopers van commerciële drones verder zullen kunnen gaan met hun export: die toestellen hebben gewoonlijk een batterij voor 30 minuten, kunnen niet hoog of bij sterke wind vliegen. Het bedrijf DJI, bekend voor drones voor hobbyisten, wordt ook niet getroffen.
Verder mag geen hardware meer uitgevoerd worden voor computers die sneller zijn dan 8 teraflops. Dat is de categorie van de supercomputers. Deze laatste maatregel lijkt een antwoord op een recente verbod van de VS aan Intel om nog langer zeer krachtige chips voor Chinese supercomputers te leveren.
De Tianhe-2 supercomputer is momenteel de krachtigste ter wereld. Hij draait aan 34 petaflops, wat overeenkomt met 33.862 teraflops. Een petaflop betekent  één miljoen miljard bewerkingen per seconde. In deze computer zitten 80.000 Xeon chips van Intel. In april verbood de VS aan Intel om chips te leveren voor een nog krachtiger Chinese computer. Die zou ingezet kunnen worden voor kernwapens. In ruil kreeg Intel een opdracht van de Amerikaanse regering om zelf een massale supercomputer te bouwen voor 200 miljoen dollar. Door het verbod is China nu verplicht zijn inspanningen op te drijven om zelf uiterst krachtige computerchips te ontwerpen en te produceren.
Bron:BBC

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *