Vanke werkt ook in stadsdorpen

De vastgoedgroep Vanke kijkt al een tijdje uit naar nieuwe zakenmodellen. De groep werkt nu ook te Shenzhen in stadsdorpen waar veelal migranten wonen. Vanke hoopt binnen de maand haar eerste huurproject voor te stellen van gerenoveerde gebouwen in een stadsdorp. In Xiamen heeft Vanke al een huurproject afgewerkt en 9 andere staan er op stapel.


Zoals we eerder schreven zijn stadsdorpen de plaatsen waar migranten zich het meest vestigen, zo ze al niet bij de werf slapen in door de werkgever opgezette infrastructuur. Gebouwen in de stadsdorpen staan te Shenzhen in voor 70% van de huurmarkt. Het wooncomfort is er minimaal, maar de prijs is er goedkoper dan in de stad.
Vanke is een leidend ontwikkelaar die het al een tijdje over een andere boeg wil gooien. Gewoon handelsvastgoed is niet meer zo gewild als toen e-commerce nog geen echte mainstream trend was. Een uitweg lijkt de aanleg van pretparken. De groep kwam tijdens het eerste semester ook onder overheidskritiek te liggen wegens roekeloze investeringen in het buitenland. Voorzitter Wang Jianlin wilde onder meer giganten in Hollywood opkopen. Dit voornemen heeft hij laten varen ten voordele van het ontwikkelen van gespecialiseerde behuizing, zoals bijvoorbeeld voor pakhuizen, ziekenhuizen of rustoorden.
Nu komt daar dus huisvesting bij voor huurders in stadsdorpen. Vanke heeft een filiaal opgericht dat de woningen renoveerde en de huur zal innen. Het eerste project startte eind september en bevindt zich in het district Futian. Als het project succesvol is, wil Vanke het model vermenigvuldigen naar meer stadsdorp projecten.

Xiamen trendsetter

Tijdens de eerste 11 maanden bedroeg de omzet van Vanke 467 miljard yuan en dit was minder dan de concurrenten China Evergrande en Country Garden Holdings. Naar verluidt beschouwt Vanke zich niet meer als een vastgoedontwikkelaar, maar als een provider van stedelijke diensten waarbij ook eigendomsmanagement, onderwijs en catering horen.  Voorzitter Yu Liang zei journalisten vorige vrijdag te Xiamen dat de tijden als ontwikkelaar voorbij zijn. Het Vanke team realiseerde er het eerste huurproject terwijl nog aan 9 andere gewerkt wordt. In totaal is Vanke van plan om tegen 2019 150.000 huureenheden te voltooien in Beijing, Shanghai en Shenzhen. In september beschikte de groep over 24.000 huurwoningen in 24 steden. China telt maar 10% huurders terwijl dit in de VS en Europa 30% bedraagt.
Vanke vindt dat de omvorming van zijn bedrijf in Xiamen voltooid is. Er komt immers een Meisha campus met restaurants, een commerciële buurtgemeenschap, organiseren van reizen en zelfs een slimme parking. Vanke wil dat deze eerder explorerende projecten centraal komen te staan in werken aan de toekomst. Het beheer van vastgoed in opdracht van eigenaars breidt zich uit. Volgens vicevoorzitter Zhu Baoquan krijgt hij twee projecten van 200.000 m² elke dag. Het aantal eigendommen dat onder het management van Vanke valt, loopt al op tot meer dan 2280. De helft daarvan is geen eigendom van Vanke zelf.
Bron: China Daily, Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *