Overtredingen op de vluchtstrook in China massaal bestraft.

Sommige chauffeurs gebruiken de vluchtstrook in China om in te halen of zelfs te parkeren. Dat kan zware gevolgen hebben, zeker als er honderdduizenden auto’s op weg zijn naar een vakantiebestemming.

verkeer bij tolpoortenDe Chinese verkeerspolitie heeft vorige week aan 60.000 chauffeurs straffen en boetes uitgedeeld voor hinder op vluchtstroken van snelwegen. De Chinezen hadden zeven vrije dagen te beginnen met de Nationale Feestdag. Miljoenen toeristen begaven zich op weg naar familie, naar bezienswaardigheden of vakantieparken e.d. De China Tourism Academy, een opleidingsinstituut voor werknemers in toerisme, berekende dat er meer dan 532 miljoen binnenlandse trips waren gepland. Velen reizen tegenwoordig met de auto en zij maken dankbaar gebruik van de regeling dat tijdens de vakantieweek de snelwegen tolvrij zijn. Dat leidt, meer dan normaal gesproken, tot monsterfiles.
De rechterrijstrook van snelwegen dient in China als vluchtstrook. Sommige chauffeurs schrikken er niet voor terug om die baan te nemen voor inhaalmanoeuvres of zelfs om te parkeren. Nu heeft de politie tegen dat asociale rijgedrag een campagne gevoerd. Oneigenlijk gebruik van de vluchtstrook is niet alleen hinderlijk en irritant, maar kan ook gevaarlijk zijn. Dat ondervinden bestuurders van ziekenauto’s, als ze niet bij plaatsen van een ongeval kunnen komen, omdat de weg is geblokkeerd. Zo verongelukte er op de Nationale Feestdag zelf in de kustprovincie Zhejiang, na een kop-staartbotsing, een taxichauffeur omdat hij niet op tijd kon worden geholpen vanwege de opstopping op de vluchtstrook. Dit dodelijk incident op de eerste dag van de feestweek was voor het ministerie van Verkeer meteen de aanleiding om de politie een campagne te laten starten. Er zijn de afgelopen week maar liefst 53.000 burgers gestraft omdat ze illegaal op de rechterrijstrook reden en 7.000 personen omdat ze op die vluchtstrook parkeerden. De sanctie is de aftrek van zes punten van het puntenrijbewijs en een boete van 200 yuan (bijna 28 euro). Buschauffeurs verliezen 12 punten en dat wil zeggen dat ze hun vergunning kwijtraken. De straffen blijven gelijk, maar het ministerie van Verkeer heeft de politie opdracht gegeven om de naleving van de regels krachtiger af te dwingen: er komen meer patrouilles en verkeerscontroles met camera’s.
Xinhua, China Daily Asia,
video van megafile gemaakt met behulp van drone http://www.metronieuws.nl/buitenland/2015/10/drone-filmt-megafile-op-vijftigbaansweg-in-china

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *