Vernieuwing Qianmenbuurt met Xianyukou beëindigd

Vorige week werd de vernieuwde eetstraat Xianyukou opnieuw ingehuldigd. Daarmee is de renovatie van de historische volksbuurt achter Tiananmen volledig klaar nadat vorige fases beëindigd werden in 2008 voor de spelen en een ander gedeelte in 2009. De bedoeling van de renovatie was de geest van de buurt te behouden, maar wel met moderne infrastructuur.

Qianmen op de achtergrond


De Qianmenstraat dateert van 600 jaar geleden toen Peking de hoofdstad werd van de Mingdynastie. De buurt was de volksbuurt bij uitstek met winkels, restaurants, badinrichting, filmzaal en zelfs bordelen…Volgens een rapport uit 2005 van de “Chinese Academie voor wetenschappen” was de buurt verworden tot een typische achterbuurt: er woonden 45.000 personen per km²; vele gebouwen waren gevaarlijk ook voor de brandveilgheid; er was een tekort aan water, elektriciteit, hygiëne; namaak vierde hoogtij en vele migranten leefden er met minder dan 8 yuan per dag. In het kader van de Olympische Spelen besloot de stad Peking om 300 stadsdorpen en stadsgezichten te verfraaien en her in te richten. De Qianmenbuurt zou als één van de eerste aan bod komen. Een multidisciplinair team werd gevormd dat de renovatie zou sturen en het was expliciet de bedoeling de aard van de buurt te behouden, maar dan met het nodige moderne comfort en zonder overbevolking.
Met de Olympische Spelen werd reeds een beperkt gedeelte van het gerenoveerde deel terug opengesteld. In 2009 volgde het grootste overblijvende deel. Toen

Xianyukou: de heropening


bedroeg de kost van renovatie-en verhuisvergoedingen al 13 miljard yuan. Volgens cijfers van de stedelijke overheid werden 75 % van de gebouwen langs de Qianmenstraat behouden; één vierde werd herop gebouwd. De Zhengyang-triomboog werd hersteld; de voormale 816 meter lange keizerlijke weg werd verkeersvrij, maar met het terug in dienst stellen van de trolleytram. Het operahuis, badhuis en de tempels werden eveneens hersteld zoals de talrijke hutongs en koertjes. Onder de keizerlijke weg kwamen de 17.000 meter noodzakelijke buizen en bekabeling voor de nutsvoorzieningen.
Vorige week werd nog de renovatie van Xianyukou ingehuldigd. Xianyu betekent verse vis. De straat ligt tegenover de bekende winkelstraat Dashilan, ook Dazalan genoemd. Dashilan heeft sommige van China’s oudste merken als Tongrentang (geneesmiddelen), Neiliansheng (schoenen) en Ruifuxiang (zijde). Mao zei zelfs dat Ruifuxiang en Tongrentang 10.000 jaar lang moesten bewaard worden. Andere bekende trekpleisters zijn een filmmuseum-café, de Zhang Yiyuan theewinkel en een winkel van messen en scharen. Xianyukou aan de overkant is de straat bij uitstek van bekende restaurants en eetstalletjes. Bij de bekende restaurants horen Quanjude en Bianyifang, beiden bekend voor gelakte eend. Jinfang Snacks heeft een rijk assortiment aan traditionele

Lekkernijen


Peking snacks. Het”Tian Xing Ju”- restaurant is dan weer gevierd voor zijn recepten van gestoomde levers. Quanjude kreeg sedert 2008 tweeduizend klanten per dag: één vierde meer dan voor de reovatie. De Qianmenstraat ontvangt dagelijks 150.000 toeristen en stadsbewoners die inkopen doen. De planners hebben eveneens geëist dat 70 % van de initiatieven Chinees moet blijven en dat 30 % buitenlands mogen zijn: recentelijk opende H&M, Nike en Zara er een vestiging. Bij de Chinese merken horen Li Ning en Hongqu. Voor het behoud van de 38 oude merken trekt het district jaarlijks een fonds uit van 10 miljoen yuan. Het oude Xinghuayuan-badhuis met de marmeren wanden wordt omgevormd tot hotel. Zijn de autoriteiten geslaagd in hun opzet om een evenwicht te vinden tussen oud en modern of is dit een Chinese vorm van Disneyficering, zoals sommigen beweren. We laten aan de lezer (en bezoeker) het oordeel. Het verschil tussen de groezelige buurt van vroeger en de opgepoetste, om niet te zeggen deftige, uitstraling van nu is opvallend.
Zie ook diapresentatie heropening Qianmen-buurt; CNTV over heropening Xianyukou

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *