Verschuivingen aan de top na het partijcongres

Xi Jinpings voormalig privésecretaris Li Qiang werd gepromoveerd van partijsecretaris in Jiangsu naar Shanghai waar hij Han Zheng gaat vervangen die een functie kreeg in het Vast Comité van het Politiek Bureau. De voormalige partijsecretaris van Liaoning Li Xi werd in Guangdong  benoemd ter vervanging van Hu Chunhua die in maart vicepremier zou worden.

Li Qiang nu in Shanghai


Xinhua meldt dat partijsecretaris Li Qiang van Jiangsu al de 63-jarige Han Zheng vervangen heeft als partijsecretaris voor Shanghai. Li studeerde MBA in Hong Kong Polytechnic University. De 58 jarige Li werkte tijdens zijn politieke loopbaan meestal in Zhejiang waar hij begon als partijsecretaris van Wenzhou. Omdat de privésector in Wenzhou sterk staat, wordt van Li gezegd dat hij de ontwikkeling van de privésector genegen zou zijn. Naar verluidt was Li tussen 2003 en 2007 de privésecretaris van Xi Jinping toen die er het provinciaal partijcomité leidde. Van 2011 tot 2016 werd hij ondersecretaris van het provinciaal partijcomité en van 2013 tot 2016 gouverneur. Nadien ging hij de partij leiden in de nabij gelegen provincie Jiangsu die het grootste brp heeft na Guangdong. Hij geldt als een vertrouweling van Xi Jinping en wordt al getipt als kandidaat om na 2022 voor de top in aanmerking te komen. In het verleden was de functie van partijleider te Shanghai synoniem aan deelname van het Vast Comité van het Politiek Bureau. Verwacht wordt dat hij in Shanghai vooral zal werken aan de integratie van de Jangtserivierdelta.

Li Xi nu in Guangdong


De 61 jarige partijsecretaris Li Xi is zaterdag overgeplaatst van de provincie Liaoning naar Guangdong waar hij Hu Chunhua gaat vervangen. Die raakte in tegenstelling tot vele voorspellingen door het congres niet verkozen in het Vast Bureau. Dat de 54 jarige Hu nu toch vervangen wordt, wijst er op dat hij in maart een hoge regeringspost krijgt, wellicht vicepremier. Li was secretaris in Liaoning waarvan de economie vorig jaar kromp met 2,3%. Nu komt hij in Guangdong een provincie met een brp dat drie maal zo groot is. Tijdens de jaren tachtig was Li op zijn beurt secretaris van algemeen partijsecretaris Li Ziqi uit Gansu die een nauwe kennis was van Xi Xhongxun, de vader van Xi Jinping. Li werkte 22 jaar in Gansu waar hij uiteindelijk algemeen secretaris generaal werd voordat hij getransfereerd werd naar de provincie Shaanxi voor dezelfde topfunctie. Na Shaanxi volgde een overplaatsing in 2011 naar Shanghai waar hij de tweede werd in de partijrang. Een jaar later ging het naar Liaoning waar hij eerst gouverneur werd, later algemeen partijsecretaris. In Guangdong zal hij zich ook moeten inzetten voor regionale integratie van Guangdong met Hongkong en Macao. Dit gebied rond de Grote baai telt een bevolking van 68 miljoen en de gecombineerde economie was vorig jaar 1510 miljard dollar waard.
Zowel Li Qiang als Li Xi werden door het congres gekozen tot lid van het Politiek Bureau. Dit was ook het geval met partijsecretaris Cai Qi uit Beijing, Chen Min’er in Chongqing en  Li Hongzhong uit Tianjin.  Zowel de gouverneur van Guangdong  Ma Xingrui als de burgemeester van Shanghai Ying Yong slaagden er niet in deel uit te maken van het 25 koppig leidend orgaan. Asia Times meent te weten dat behalve de 7 leden van het Vast Bureau van de overige 18 leden bij het Politiek Bureau er 10 ofwel met Xi Jinping hebben gestudeerd of er mee hebben samen gewerkt.
Bron: Xinhua, SCMP, Asia Times

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar