“Verstedelijking sleutel tot economische groei”

De afgelopen dagen werd de “Global Think Tank”-top gehouden in Beijing. Dit gaat om een initiatief van het “China centrum voor Internationale Economische uitwisselingen”, een nieuw opgerichte Chinese denktank onder leiding van voormalig minister van Financiën Zeng Peiyan.  De nieuwe instelling wil als ONG ijveren met het Amerikaanse “Brookings Institution” en is een schakel in het opdrijven van China’s “soft power” op wereldvlak. Op de top waren figuren als Henri Kissinger, ex EU-Commissievoorzitter Prodi, UNCTAD secretaris-generaal Supachai Panitchpakdi, Nobelprijswinnaar Yunus, talrijke officials van Wereldbank, IMF, OPEC en honderden diplomaten, academici, zakenlui en vertegenwoordigers van denktanks.

Goeverneur Zhou op de denktank-top

Gouverneur Zhou op de denktank-top


De gouverneur van China’s nationale bank, Zhou Xiaochuan, heeft op een top van zgn. denktanks verklaard dat een grote verstedelijkingscampagne China’s economische groei zal schragen op korte termijn.
 
 
 
 
 
            Opmerkelijk was het pleidooi van gouverneur van de Volksbank Zhou Xiaochuan over de manier waarop China zijn grote som spaargelden wil aanwenden. De Chinese spaarders hadden eind mei 50.000 miljard yuan op hun spaarboekjes, het dubbele van eind 2005. De aangroei komt weliswaar het meest op het conto van de bedrijven . Tot nu toe werd het opdrijven van de consumptie aangegeven als de weg om de berg spaargelden te doen afnemen. Zhou noemde op de denktanktop de verstedelijking de meest aangewezen weg inzake investeringen, omdat dit de basis legt voor latere consumptiegroei.
De regering investeerde reeds 4.000 miljard in een stimuleringsplan, waardoor de economie gestabiliseerd is en opnieuw omhoog gaat, aldus vicepremier Li Keqiang op de top. Recentelijk werd ook beslist om opbrengsten van aandelen behorend aan staatsondernemingen aan te wenden voor de sociale zekerheid. De opmerkingen van Zhou laten uitschijnen dat de regeringsprioriteit inzake  investeringen eerder zal liggen op gebieden als infrastructuur,  vastgoed en milieu en minder op het aanzwengelen van de consumptiepomp zoals met de toelagen voor de boeren bij de aanschaf van huishoudtoestellen.
Op de top werd door de denktankvoorzitter Zeng Peiyan opgeroepen tot een nieuw internationaal systeem van valuta, het meer gebruiken van muntswappen en ook tot de oprichting van een Aziatisch betaalmiddel. Dai Xianglong, voorziter van  China’s pensioenfonds, verklaarde ten slotte op de top dat zijn “Nationaal Zekerheidsfonds” zou blijven investeren in het buitenland. Ook gouverneur Zhou wees er in zijn toespraak op blijvend te zullen investeren in ontwikkelingslanden en groeilanden.
Zie ook: http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/verstedelijking-als-ant-crisis-motor/
 Bronnen: SCMP, China Daily, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *