Verstedelijkingsplan 2014-2020 afgekondigd (upd)

China wil tegen 2020 100 miljoen migranten die in de steden leven een stedelijke registratie toekennen. Dit is een doel van het nieuwe verstedelijkingsplan dat regering en het Centraal Comité van de CPC hebben afgekondigd. Het plan wil zowel een verstedelijking op mensenmaat als met oog voor het leefmilieu.

steden5Het grootste potentieel in het uitbreiden van de binnenlandse vraag ligt in de trend tot verstedelijking. Immers een grotere verstedelijkingsgraad helpt het inkomen van de boer-migranten verhogen, vraagt investeringen in infrastructuur en de bouw van huizen. Eind vorig jaar had China 268 miljoen migranten of 19,76 % van de bevolking. Momenteel telt China op haar totale bevolking 53,7 % inwoners die in de steden leven. In ontwikkelingslanden van gelijkaardig niveau als China bedraagt dit 60% en in ontwikkelde landen zelfs 80%. Daartegenover staat dat eind vorig jaar maar 35,7 % van de bevolking een stedelijke registratie of hukou heeft. Enkel deze laatsten genieten van de stedelijke sociale diensten.
Het plan wil dat deze stedelijke diensten beschikbaar worden voor alle permanente stedelijke bewoners. Andere principes uit het plan zijn de gecoördineerde stedelijke-en landelijke ontwikkeling, het verbeteren van de macro-economische stedelijke indelin g en de integratie van de ecologische beschaving in het verstedelijkingsproces. De betere ruimtelijke indeling veronderstelt een coordinatie van kleinere en grotere steden in clusters met integratie van transport- en informatienetwerken. Tegen 2020 zou China 60% permanente stedelijke bewoners moeten tellen en 45 % van de totale bevolking een stedelijke hukou. Dit komt neer op het helpen van 100 miljoen migranten aan de stedelijke registratie. Om dit te bereiken zullen de beperkingen in kleinere steden worden afgeschaft en in middelgrote steden gradueel afgebouwd.
De leidende rol van grote steden zal versterkt worden door een betere stedelijke structuur en het aantal kleinehukou steden zal vergroot worden en hun dienstenfunctie verbeterd. Daarbij moet een wetenschappelijk en rationeel ontwikkelingsmodel gelden met groene productie en consumptie als hoofdlijn in de stedelijke economische activiteiten. Het plan voegt er nog aan toe dat China moet streven naar harmonieuze en prettige leefomstandigheden in de steden door de basis openbare diensten toegankelijk te maken voor alle permanente stedelingen en door een beter leefmilieu met schone lucht en water.
Lokale besturen worden opgeroepen om het plan toe te passen gebaseerd op de lokale voorwaarden zodat de gestelde doeleinden van dit eerste verstedelijkingsplan gehaald worden. De kost om een migrant toegang geven tot de stedelijke diensten wordt op gemiddeld 130.000 yuan geraamd. De China Development Bank schat dat het regeringsplan de komende 3 jaar 25.000 miljard zou kosten. Om dit te betalen zouden de steden in de toekomst obligaties mogen uitschrijven, maar daarvoor moet de wet nog veranderd. Het plan stipuleert verder dat 1000 miljard yuan zal uitgetrokken worden voor de opruiming van meer dan 4 miljoen woningen in sloppenwijken en stadsdorpen. Het plan belooft ook om elk jaar 10 miljoen migranten op te leiden. Ze zullen eveneens ingezet worden in gezins- en bejaardenhulp. Hoewel het verstedelijkingsplan publiek is gemaakt, moet het nog officieel worden goedgekeurd door het Centraal Comite en de regering.
Bronnen: China Daily, Peoples Daily
Lees een erg uitgebreid verslag op chinagate.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *