Vicepremier lanceert steunmaatregelen voor Hong Kong

De Chinese vicepremier Li Keqiang die een driedaags bezoek brengt aan Hong Kong heeft een trits vooral financiële steunmaatregelen oor Hong Kong afgekondigd. Nieuw is dat niet enkel verder in Hong Kong yuan-obligaties zullen worden uitgegeven, maar wel dat deze nu ook door de particulier zullen kunnen worden opgekocht.

Vice-premier Li rechts en Hong Kong-baas Tsang links


De Chinese vicepremier is vergezeld van een stevige delegatie die gouverneur Zhou Xiaochuan van de Nationale Volksbank omvat, minister van Handel Chen Deming en minister Zhang Ping van de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingcommissie en directeur Wang Guangya van het Hong Kong en Macau bestuur.  Het is de eerste keer dat Li Hong Kong bezoekt sinds hij in 2008 vicepremier werd. Li’s bezoek lijkt op het geknipte moment te komen want vorige week werd bekend dat de economie van Hong Kong gedurende het tweede kwartaal kromp met 0,5 %, de eerste keer sinds 2009. Volgens experten wil het nauwer aanhalen van de banden met Hong Kong  de slapte in buitenlandse economieën helpen te counteren door het beklemtonen van de gemeenschappelijke binnenlandse markt. Overigens bevat het twaalfde vijfjarenplan voor het eerst een hoofdstuk over Hong Kong. Premier Wen Jiabao zei eerder dat zijn regering Hong Kongs positie wil verstevigen als financieel, verschepings-en handelscentrum bijvoorbeeld door de regio te ontwikkelen als een offshore verhandelingscentrum in yuan maar ook door nauwere economische-en handelsbetrekkingen met het vasteland. Hong Kong is momenteel China’s vijfde handelspartner en de derde exportmarkt.
Vicepremier Li Keqiang maakte de meer concrete steunmaatregelen bekend op een forum over het twaalfde vijfjarenplan. China zal toelaten dat gekwalificeerde buitenlandse beleggers in Hong Kong yuan-deposito’s gebruiken om te investeren in de beurzen van het vasteland. In een beginfase gaat het om 20 miljard yuan. Li zei ook dat China beursgenoteerde fondsen zal lanceren die investeren in Hong Kong beursgenoteerde aandelen op China’s beurzen. De banken uit Hong Kong zullen toelating krijgen om hun fondsproducten te verkopen op het vasteland dat verder de uitbouw van hun netwerk zal ondersteunen. China zal het pilootproject uitbreiden om Hong Kong te ontwikkelen als centrum voor het offshore verhandelen van de Chinese munt. Bedrijven uit Hong Kong zullen de yuan mogen gebruiken om te investeren in China. Het ministerie van Financiën zal voor 20 miljard yuan regeringsobligaties in Hong Kong uitgeven waarvan 5 miljard voor individuele investeerders. Li beloofde ook dat de dienstensector in China meer zal geopend worden zodat de gezondheidsdiensten uit Hong Kong, architecten, juridische- en toeristische diensten er makkelijker kunnen opereren. Bedoeling is tegen 2015 tot vrijhandel te komen tussen Hong Kong en China.

Li bezoekt beurs HK


Li Keqiang bracht ook een bezoek aan de beurs in Hong Kong waar hij op de knop drukte ter lancering van de 20 miljard schatkistcertificaten. Het is de derde keer dat dit gebeurt in Hong Kong, maar de eerste keer voor privebeleggers. Naar verluidt is het daarbij vooral het doel om niet-Chinees kapitaal aan te trekken zonder in het dollar-euvel te vervallen. Sedert Peking een jaar geleden toeliet dat de Hong Kong spaarders hun geld in Chinese munt kunnen houden, is 554 miljard in Renminbi belegd, een tiende van Hong Kongs deposito’s.  Daags na zijn bezoek werd nog bekend dat de beurs van Hong Kong gaat samenwerken met de beurzen van Shanghai en Shenzhen.
Li en zijn delegatie en tekenden ook nog 8 commerciële deals,  onder meer in betrekking met BYD, Huawei en de Binhai-speciale zone te Tianjin. Li bezocht ook een dagcentrum voor bejaarden en een tentoonstelling waar hij zich informeerde over de verschillende vormen van sociale huisvesting. Bij zijn bezoek naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de universiteit onthulde hij dat de regering een Fonds zal opzetten dat moet toelaten dat jaarlijks 1000 leraars China bezoeken.  Li Keqiang wordt normaal volgend jaar premier als premier Wen er mee ophoudt.
Bron: China Daily, SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *