Vierde importbeurs gericht op welvarende middengroep

Donderdag heeft president Xi Jinping te Shanghai de vierde China International Import Expo (CIIE)  geopend met beloften tot een meer open handelsbeleid. 3000 standhouders uit 127 landen zullen hun producten tentoonstellen die gericht zijn op de 700 miljoen verbruikers uit de middengroepen. Dit jaar valt een speciale afdeling te vermelden met groene oplossingen.

Het is voor de vierde maal dat te Shanghai de China International Import Expo (CIIE) wordt gehouden. President Xi Jinping die in zijn openingstoespraak opmerkte dat China 20 jaar geleden tot de WTO toetrad, stelde vast dat zijn land de grootste handelaar werd in goederen en de tweede grootste verbruikersmarkt. Hij vond dat China zijn beloften uit 2001 bij WTO toetreding heeft waar gemaakt. Het niveau van de heffingen verminderde sindsdien van 15,3% tot  7.4 %, Hij beloofde een nog verdere openheid zoals een kortere negatieve lijst voor buitenlandse investeringen en een negatieve lijst voor grensoverschrijdende dienstenhandel in pilot vrijhandelszones.

Verbruikende middengroepen

Het aantal CIIE-standhouders steeg van 2700 vorig jaar tot 3000. Ze komen uit 127 verschillende landen. Japan is het ruimst vertegenwoordigd met 185 bedrijven, Duitsland stuurt er 167 en Rusland 42. Opvallende afwezige dit jaar is India en dit niettegenstaande de buitenlandse handel tussen de twee landen tijdens de 3 eerste kwartalen met de helft toenam. Volgens thepaper.cn is de helft van de 20 wereldwijde top farmaceutische bedrijven aanwezig. De expo onthaalt 39 handelsgroepen en 599 subgroepen voor beroepsinkopen. Tijdens de vorige importbeurs werden voor $72 miljard zakelijke contracten getekend.

Douanecijfers laten zien dat de Chinese buitenlandse handel tijdens de drie eerste maanden met één derde toenam tot $ 4300 miljard. Volgens voormalig onderminister van Handel en onderdirecteur van het China Center for International Economic Exchanges Wei Jianguo is de 700 miljoen tellende welstellende verbruikers markt een onweerstaanbare magneet voor buitenlandse bedrijven die willen groeien.

‘Groene’ zone

Opbouw van de groene afdeling

Dit jaar valt de ‘Intelligent Industry and Information Technology’ zone op die 50 exposanten telt en onder verdeeld is in drie gebieden: groene energie, energiebesparing in gebouwen en verbeteringen op milieuvlak. In deze subafdeling van 11.000 m² stellen onder meer Siemens Energy, Johnson Controls , DuPont, Covestro en SGS ten toon. IKEA beroept er zich op dat haar 4000 duurzame producten voor meer dan een kwart in staan van de omzet. Schneider Electric merkt op dat uit een eigen bevraging bleek dat 49% van de Chinese bedrijven digitalisering willen gebruiken voor hun koolstof bedrijfspolitiek. Op de stand toont Schneider de werking van nulstikstof- bedrijven en zones, een trend in het Chinees bedrijfsleven.

Bronnen: Global Times,China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *