Vietnamese premier bezoekt China

De nieuwe Vietnamese eerste minister Phuc brengt gedurende zes dagen een bezoek aan China en daarbij bezoekt hij de jaarlijkse expo te Nanning tussen China en ASEAN CAEXPO. In de marge van deze expo vindt voor de eerste keer het  ‘Cambodia- China Business and  Investment Forum’  plaats.

vietnampm

Vietnamese eerste minister Phuc


Gisteren startte de in april in functie getreden nieuwe Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc zijn eerste bezoek aan China dat zes dagen zal duren. Het volgt onmiddellijk na het bezoek van de Vietnamese minister voor Defensie Ngo Xuan Lich vorige week. Naast de ontmoeting met zijn collega Li Keqiang en andere leiders te Beijing zal hij in Nanning deelnemen aan een handels- en investeringstop in de marge van de 13de jaarlijkse Expo van de ASEAN-landen en China waar 3000 bedrijven aan deelnemen.
China wil vanzelfsprekend de nieuwe premier beter leren kennen terwijl Vietnam de economische belangen wil benadrukken en dit niettegenstaande de meningsverschillen op de Zuid Chinese Zee. Vietnam wil vooral een grotere toegang tot de Chinese markt en zoekt ook een oplossing voor het handelstekort. Gedurende het eerste semester voerde Vietnam voor $ 23 miljard uit naar China terwijl het voor $ 9,1 miljard invoerde. Het incident rond een olieplatform in 2014 is nog altijd niet verteerd. Hoewel de bilaterale relatie gestabiliseerd lijkt, voelt Vietnam een zekere druk door de toenemende invloed van China in de buurlanden Laos en Cambodja. Anderzijds is Beijing verontrust door de groeiende defensie-ontacten tussen Vietnam en New Delhi. De Indiase premier Modi beloofde Vietnam vorige week een lening van $ 500 miljoen voor defensie doeleinden. Phuc heeft eerder al een bezoek gebracht aan Rusland en Japan, maar wil zich niet in de interessesfeer van een macht laten inkapselen aldus kommentaar van wetenschappers.

CAEXPO Nanning

Van 11 tot 14 september gaat dus te Nanning de 13-de CAEXPO door tussen China en de ASEAN-landen. caexpoOverigens is premier Le Keqiang zopas terug van een ASEAN-top in Vientiane waar hij ook sprak met de Laotiaanse leiders. China werd in 2013 de grootste investeerder in het land en vorig jaar bereikte de bilaterale handel $ 2,78 miljard. De meeste Chinese investeringen gaan naar de sectoren energie en mijnbouw met onder meer de bouw van een waterkrachtcentrale die $ 868 miljoen kost. De aanleg van de 427 km lange spoorweg tussen de 2 landen zal 4 tot 5 jaar in beslag nemen en China bouwt tegen $ 1,6 miljard eveneens de 365 ha grote Luang Marsh speciale zone nabij Vientiane.
In de marge van de CAEXPO te Nanning vindt maandag ook het eerste ‘Cambodia-China Business and Investment Forum’ plaats. Vorig jaar bedroeg hun bilaterale handel $ 4,7 miljard en het doel is $ 5 miljard tegen 2017. Ook in 2015 beliepen de Chinese investeringen in Cambodja $ 961 miljoen en het grootste bedrag komt van de privésector. De bouw van de ‘Sihanoukville Special Economic Zone’ is het vlaggenschip qua samenwerking tussen de 2 landen. China bouwde al een derde van het Cambodjaans autowegennet, 7 grote bruggen over de Mekong e.a. rivieren en voor 133 MW aan waterkracht centrales. China leverde voorts 200 ziekenwagens, 200 uitrustingen voor biogas en 200 ultrasound machines. Gezien Cambodia de voorbije 2 decennia jaarlijks met 7 % groeide, is China er van overtuigd dat de mogelijkheden tot samenwerking nog zullen toenemen.
http://www.caexpo.org/index.php?m=content&c=index&a=lists&catid=20198
De Expo te Nanning telt zowel standhouders uit Vietnam Cambodia,  Indonesië,  Laos,  Maleisië,  Myanmar  en Thailand. China is de grootste handelspartner van ASEAN en werd sinds 2010 ook de derde grootste investeerder in het gebied. Overigens beloofden deze ASEAN-landen op de recente top in Laos om sneller werk te maken van het Regional Comprehensive Economic Partnership dat streeft naar regionale vrijhandel tussen de ASEAN-landen en China, Japan, Zuid Korea, India, Australië en Nieuw Zeeland.
Bronnen: Peoples Daily, China Daily, SCMP, Khmer Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.