Vogelgriep vertrouwenstest voor nieuwe regering

Vogelgriep blijft de actualiteit in China beheersen.Alhoewel de plaag beperkt blijft, is de invloed op de publieke opinie groot.

Test op een markt

Test op een markt

De vogelgriep in China deint nog steeds- weliswaar langzaam- uit. De laatste balans staat op 40 zieken waarvan elf overleden zijn en één volledig genezen. Alle gevallen situeren zich nog steeds in drie Oostelijke provincies en Sjanghai. Het staat nu vast dat de nieuwe variant van de vogelgriep afkomstig is van pluimvee. Dat wordt massaal getest. In de gebieden waar de griep voorkomt zijn de markten voor levend pluimvee gesloten en al enkele tienduizenden vogels van verdachte markten of kwekerijen opgeruimd. Vermoedelijk zouden mensen met het virus besmet worden door inademing. Dat zou betekenen dat vooral personen in kwekerijen en slachterijen risico lopen. Ook op varkens is men begonnen met testen. Naast mensen blijken varkens het meest gevoelig voor varianten van de vogelgriep. En er is nog altijd geen volledige duidelijkheid rond 16.000 dode varkens in de Huangpu rivier in Sjanghai zodat de vrees voor een verband met de nieuwe vogelgriep niet helemaal weggenomen is. Maar het Chinese Academy of Sciences’ Key Laboratory of Pathogenic Microbiology and Immunology komt tot het besluit dat varkens niets met het virus te maken hebben; het nieuwe virus zou voortkomen uit een uitwisseling tussen wilde trekvogels en pluimvee in het Oosten van China. Er is nog geen enkel geval van overdracht van mens op mens, maar de laboratoriumtesten tonen dat het H7N9 virus erg snel kan veranderen; mocht het door een mutatie toch overdraagbaar worden, dan wordt het risico op een pandemie meteen groot. De nationale gezondheidsdiensten hebben maatregelen genomen om op deze eventualiteit voorbereid te zijn. In de provincie Anhui is fase 4 van het noodplan afgekondigd. China krijgt een gunstige beoordeling van de internationale organisaties voor zijn aanpak. Er is een nationale cel voor de strijd tegen het virus opgericht. Volgens de FAO is het nieuwe virus vooral problematisch omdat het pluimvee er zelf niet ziek van wordt. Dat maakt besmetting ontdekken moeilijk. Alleen algemene maatregelen zoals meer controle en betere hygiëne kunnen het virus bij pluimvee bestrijden en voorkomen dat het muteert tot gevaarlijker varianten. Op nationaal vlak is door de regering een onderzoeksproject opgestart dat naar verwachting binnen de zeven maanden een vaccin zal klaar hebben.
De nieuwe vogelgriep heeft intussen wel een grote impact op het publiek en wordt een soort vertrouwenstest voor de regering. De aanpak van de SARS crisis van 2003 – die wereldwijd bijna 800 doden maakte- was aanvankelijk moeizaam verlopen en gaf achteraf aanleiding tot een grondige reorganisatie van de gezondheidszorg en een strengere meldingsplicht voor gevaarlijke ziekten. Voorlopig is H7N9 minder problematisch, maar het vertrouwen van het publiek is door een aantal voedselschandalen (melamine in de melk, olie uit de goot, enz.) van de voorbije jaren wel aangetast.
Zo beweren sommigen dat de overheid de zaak nu, zoals ten tijde van SARS, te lang geheim gehouden heeft om paniek te vermijden. Op 7 maart begonnen geruchten te circuleren over enkele verdachte overlijdens in het hospitaal in Sjanghai. Het bureau voor de gezondheidszorg in Sjanghai werd op 10 maart op de hoogte gebracht van het verdachte virus. Het verwittigde de nationale overheid slechts 12 dagen later dat er een nieuw virus was opgedoken. Het bureau van Sjanghai ontkent dat het om een doofpot ging. Men wist aanvankelijk niet dat het om iets nieuws ging en er waren analyses en tegenanalyses om te bevestigen dat het om H7N9 ging. DE nationale overheid nam nog 9 dagen om het virus definitief te bevestigen en op 31 maart werd het publiek bekend gemaakt. Op 2 april werd in Sjanghai het noodplan geactiveerd. De nationale overheid eist sinds begin april transparantie van alle betrokken instanties.
Het geval van Wu Liangliang, een 27-jarige uit Jiangsu die sinds januari in Sjanghai in een varkensslachterij werkte, en één van de eerste dodelijke slachtoffers in Sjanghai, is leerzaam. Hij ging op 27 februari naar een polikliniek. Toen op 2 maart zijn koorts niet onder controle te houden was, werd hij naar het Hospitaal nr.5 overgebracht. Men dacht toen nog steeds dat hij een longontsteking had. Op 6 maart werd hij wegens ademhalingsproblemen naar intensieve zorgen overgebracht. Hij overleed op 10 maart. Zijn weduwe claimt een schadevergoeding van 1,7 miljoen wegens verkeerde behandeling. Het hospitaal erkent gedeeltelijk schuld, maar zegt dat het virus nog niet geïdentificeerd was toen Wu opgenomen werd. Zij bieden 130.000 yuan schadevergoeding.
Volgens Caijing zijn al minstens 13 personen opgepakt omdat ze via het internet valse geruchten verspreiden over het H7N9 virus. Zo was er een man die op weibo en andere sites meldde dat er in de noordwestelijke stad Xi’an al meer dan tien doden waren. In Guizhou in het Zuidwesten verspreidde een man het gerucht dat het virus op een plaatselijke pluimveemarkt ontdekt was. Wie opgepakt wordt blijft vijf tot tien dagen aangehouden.
(bron: BBC, Volksdagblad, Caijing)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *