VS bang van Chinese technologische opgang

De VS-boycot van Huawei, van camera- en van AI-firma’s toont aan dat de VS bang is technologisch overvleugeld te worden door China. 4 firma’s van supercomputers staan ook al op de VS zwarte lijst en dit dreigt eveneens het geval te worden bij de drones en bij firma’s van bussen en rollend materieel. De stichter van Huawei Ren Zhenfei vreest dat de volgende sector in de confrontatie de sector wordt van het ‘Internet of Things’.

Het was in de marge van de G20-top te Buenos Aires dat de twee presidenten Trump en Xi een bestand afspraken in het opvoeren van de handelsoorlog. Nauwelijks was Xi vertrokken of Huawei ondervoorzitter Meng Wanzhou werd in Vancouver aangehouden op vraag van de (toenmalige) VS Trumpadviseur Bolton en verklaarde dat zijn president niet op de hoogte was van de aanklacht, hijzelf wel. Dit was een voorzet in wat later tot een heuse Amerikaanse boycot van Huawei zou worden, meteen het eerste en meest zichtbare symbool van de technologische oorlog tussen de VS en China.

Na het westerse- en het Chinese nieuwjaar trokken om beurt een Chinese delegatie naar Washington en de Amerikaanse naar Beijing om te onderhandelen. Dit bleek nogal te vlotten tot midden mei president Trump-niet enkel een verhoging van de importheffingen in het vooruitzicht stelde, maar ook Huawei met 70 filialen op de zwarte ‘Entity’- lijst plaatste. Daardoor mochten VS-leveranciers geen onderdelen meer leveren aan deze filialen. Volgens de VS verklaring zou China terug gekomen zijn op eerder tijdens de onderhandelingen gemaakte afspraken. Sommigen menen dat China niet echt wilde  ingaan op de VS-vraag tot het afbouwen van zijn staatssteun. Een bron uit de SCMP meent dat de VS vooral boos was omdat China zijn cyberwet niet wilde veranderen. Nu moeten buitenlandse bedrijven hun data op Chinese servers opslaan, maar de Amerikaanse internet giganten zouden graag inkijk hebben in de opslag van Chinese big data.

Hoe dan ook, de nieuwe dreigingen waren niet aanvaardbaar voor de Chinese kant die gerespecteerd wil worden en niet wilde onderhandelen onder druk. Na mislukte onderhandelingen in augustus, dreigde Trump met een verhoging van bestaande heffingen. Bepaalde VS-bedrijven zouden wel met Huawei handel mogen drijven voor zover het ‘gewone’ producten betreft en geen ‘strategische’, lees waardoor Huawei technologisch sterker zou worden

Hoofdvijand Huawei

Omdat we eerder uitgebreider ingingen op de heffingen, hebben we het nu meer over de technologische oorlog die het sterkst tot uiting komt in het boycotten van de marktregels zogezegd uit veiligheidsoverwegingen. Hoofdobjectief is ongetwijfeld Huawei. Huawei is een Chinese multinational die al in 2012 Ericsson overtrof als grootste producent van telecom apparatuur en Apple in 2018 als tweede grootste producent van smartphones overtrof na Samsung. Het bedrijf dat bestuurd wordt door een werknemers coöperatieve telt 188.000 werknemers in 170 landen waarvan 76.000 in onderzoek en ontwikkeling werken. In 2017 investeerde Huawei 13,8 miljard $ in onderzoek en ontwikkeling of zowat vier maal meer dan de concurrenten Ericsson en Nokia. Gênant voor de Verenigde Staten is dat dit land niet meer beschikt over een eigen producent van telecom apparatuur. Huawei’s voornaamste concurrenten zijn Ericsson en Nokia. Dit wordt de States echter helemaal een nachtmerrie omdat Huawei in de opmars van 5G technologisch leidt in het nieuwe signaal dat een revolutie zal veroorzaken in het dagelijkse leven. Dit signaal maakt niet enkel mogelijk om een film binnen te halen in enkele seconden. De kortere latentie tijd maakt ook operaties mogelijk op afstand en laat zelfsturende wagens snel reageren op hindernissen en zo de basis vormen van slim verkeer en slimme steden. De Chinese bedrijven beschikken over 34% van de 5G patenten, Zuid Korea over een kwart. Volgens website   https://www.iam-media.com/who-leading-5g-patent-race draagt Huawei het meeste van alle bedrijven bij tot het bepalen van de 5G-standaard. Voor Amerika is het gevaar duidelijk. China dreigt de trendsetter te worden in 5G wat verregaande gevolgen kan hebben voor de slimme huiskamer tot en met de slimme fabrieken. Bovendien is het zo dat wie leidt in de technologische evolutie, er het meest de financiële voordelen kan uit halen.

We zien dit al in West Europa. Niettegenstaande minister Pompeo verschillende malen bij de bondgenoten aandrong om Huawei niet toe te laten in het 5G netwerk, is zijn plan niet geslaagd. Geen enkel Europees land is ingegaan op dit herhaaldelijk Amerikaans verzoek. De oorzaak is eenvoudig. De Chinese apparatuur is niet enkel goedkoper, maar ligt volgens insiders twee jaar voor op de concurrentie. Zelfs CEO Rajeev Suri van concurrent Nokia argumenteert dat het beperken van de rol van Huawei de gehele sector kan schaden. Dit hebben al veel landen en operatoren begrepen. Monaco kiest Huawei voor 5G en Huawei ontwikkelt ook zijn 5G-basisstations zowel in Zwitserland als met Vodafone Spanje. Zelfs in het Verenigd Koninkrijk zijn zowel operatoren EE als Vodafone in de steden begonnen met het uitrollen van 5G, zij het niet met Huaweiapparatuur in het kerngedeelte. De regering in het VK heeft nog altijd geen beslissing genomen en vanuit de veiligheidsdiensten komen er gemengde signalen. De dubbele handelswijze wordt ook gevolgd door KPN in Nederland waar de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) na een veiligheidsstudie besloot dat de telecomproviders niemand hoeven uit te sluiten, maar wel voorzichtig moeten omgaan met de veiligheid van hun kernnetwerk. Duitsland heeft de 5G frequenties geveild voor 6,5 miljard € en Huawei is overtuigd te beantwoorden aan de strenge  veiligheidsvoorwaarden. Frankrijk heeft zonder Huawei bij naam te noemen een wet uitgevaardigd waarbij firma’s die 5G materiaal ter beschikking stellen, eerst een vergunning moeten aanvragen aan de eerste minister.

Welke boycot?

Net zoals ZTE het jaar voordien heeft de Trump administratie Huawei op de zwarte lijst geplaatst zodat VS-bedrijven geen onderdelen meer mogen leveren. In het geval van ZTE moest deze firma de productie een tijdje stilleggen. Enkel door toedoen van Xi Jinping kon nadien mits het betalen van een miljardenboete en het ontslaan van het management de normale bedrijfswerking worden hersteld. Het is twijfelachtig dat dit scenario zich ook zou voltrekken bij Huawei. Vooreerst heeft het bedrijf voor één jaar onderdelen opgeslagen. Bij Huaweis 92 topleveranciers zijn er immers 33 Amerikaanse. Zo maakt chipproducent Qualcomm 50% van zijn omzet in China waarvan 5 tot 10% bij Huawei. Volgens Huawei stichter Ren Zhenfei is zijn bedrijf qua toeleveraars overgeschakeld naar een plan B waarvan hij verwacht dat de ontwrichting door de VS boycot  minimaal uitvalt. Huawei maakte al bekend dat het 5G-basisstations de wereld instuurt die vervaardigd werden zonder Amerikaanse onderdelen. Tegenover het stopzetten van vergunningen voor het Android exploitatiesysteem, ontwikkelt het Chinese bedrijf het eigen OS Hongmeng (Harmony) dat 60 % sneller zou zijn dan Android.

Toplui van Google, als Qualcomm, Intel en Xilinx onderhandelden echter met de VS-administratie om een uitzondering te krijgen op het leveringsverbod. Ze argumenteren dat ze door het verbod minder omzet zullen maken, waardoor ze minder kunnen uitgeven aan onderzoek & ontwikkeling. Daardoor zou de VS-defensie die gebruik maakt van de recentste en krachtigste apparatuur ook onrechtstreeks schade kunnen leiden, aldus de redenering. Van de 70 miljard $ die de Chinese telecom operatoren vorig jaar uitgaven aan onderdelen ging 11 miljard naar VS-firma’s. Broadcom dat niet met de regering lobbyde, maakte bekend dat de boycot van Huawei dit jaar 2 miljard $ minder omzet zou betekenen. Micron had ter omzeiling van het leveringsverbod gevonden door China nodige chips te laten leveren door haar niet VS-filialen. Trump heeft hen een versoepeling beloofd.

Huawei stichter Ren Zhenfei vreest echter dat zijn bedrijf in de toekomst zal geviseerd worden wegens activiteiten op het vlak van het Internet of Things (IoT) en slimme fabrieken. Huawei heeft immers chips en software ontworpen opdat bedrijven hun werkvloer kunnen verbinden met het internet en door het gebruik van sensoren de productielijnen kunnen controleren en automatiseren. Volgens Chinese regeringscijfers groeit de IoT-sector die vorig jaar goed was voor 300 miljard yuan jaarlijks met een kwart. Hoewel er geen duidelijk wereldleider is in deze markt, blijkt Huawei over het meest verscheiden aanbod aan producten te beschikken. Analist Milly Xiang bij Gartner vindt dat Huawei duidelijk bijdraagt tot de IoT-standaarden. In tegenstelling tot 5G waar enkel 3GPP de standaard bepaalt, zijn er echter verschillende nijverheidsverenigingen die overigens nog maar starten met het bepalen van de standaarden. De combinatie van Huawei’s breed gamma aan producten met China’s rijke ervaringen in het maakwerk kan anderen wel jaloers maken.

5G basisstation

Supercomputers

Ondertussen heeft het VS-ministerie van Handel eveneens producent van supercomputers Sugon en 4 aanverwante bedrijven op de zwarte lijst geplaatst. Naast Sugon gaat het om het Wuxi Jiangnan Institute of Computing Technology, Higon, Chengdu Haiguang Integrated Circuit en Chengdu Haiguang Microelectronics Technology die op de Entity lijst komen. Sugon alias Dawning Information Industry is het leidend Chinees bedrijf in supercomputers. Hierin beschikt de VS weliswaar over de twee snelste supercomputers voor twee Chinese, maar de wereldtop 500 telt 219 Chinese systemen en 116 uit de VS. Sugon is hoofdaandeelhouder in Higon dat ook in de ban gedaan wordt. Higon betreft een fabless halfgeleider bedrijf dat geïntegreerde circuits en serverchips ontwerpt en verkoopt. In 2018 ging het een joint venture aan met het Amerikaanse Advanced Micro Devices (AMD) om chips voor servers te ontwikkelen. Het op de Entity List plaatsen van Higon heeft gevolgen voor haar joint venture THATIC die het sinds 2016 heeft met AMD. Thatic levert chips aan Sugon. Nog volgens de VS is Higon mede-eigenaar van Chengdu Haiguang Integrated Circuit en Chengdu Haiguang Microelectronics Technology. Het Wuxi Jiangnan Institute of Computing Technology is eigendom van het 56th Research Institute van de General Staff van het Chinese Volksleger. Dit Instituut dat dateert uit 1951 was het vroegste grootschalige IC-instituut. Overigens staat de China’s National University of Defence Technology die de Tianhe supercomputer ontwierp al op de VS zwarte lijst sinds 2015. Volgens de VS gaat de activiteit van deze bedrijven in tegen de veiligheidsbelangen van de VS. Sugon is op zijn website vrij open over zijn samenwerking met de Chinese overheid: het wil over honderden steden een slim cloud data netwerk uitbouwen met slimme apps en openbare diensten. Toch is Sugon met vorig jaar een omzet van 1 miljard $ maar een dwerg in vergelijking met Huawei. Vermelden we nog dat de Chinese supercomputers in het verleden gebruik maakten van VS-chips en dit is nu minder het geval.

Camera’s en AI

Ook de Chinese bedrijven van bewakingscamera’s Hikvision en concurrent Zhejiang Dahua Technology werden toegevoegd aan de zwarte lijst evenals de artificiële intelligentie bedrijven SenseTime, Megvii, Yitu en iFlytek. Hikvision was in 2017 marktleider met 22,6% van de wereldmarkt. In de VS realiseert Hikvision maar 6% van zijn omzet, maar het betrekt chips bij Nvidia. De bedrijven voor gezichtsherkenning Megvii, Sensetime, Yitu en iFlytech wordt medewerking verweten aan de gezichtsherkenning door het Chinese ordeapparaat. Het is vooral de combinatie van de camerabeelden met artificiële intelligentie die de VS dwars zit. In tegenstelling met het motief veiligheid dat voor Huawei wordt opgedist, wordt hier beroep gedaan op de zogenoemde ‘repressie van Oeigoeren’ waaraan de genoemde bedrijven zouden meewerken.

De VS verdenken er voorts drone fabrikant DJI van vluchtgegevens te bespioneren en naar China door te sturen. In Noord-Amerika komt 80% van de verkochte drones van DJI die wereldleider is. In een brief aan een Senaatscommissie heeft DJI overigens in alle toonaarden ten stelligste ontkent dat de dronegegevens in andere handen terecht komen zonder instemming van de klant. De verkregen gegevens worden rechtstreeks weggeschreven op een datakaart voor de klant, zo luidt de verdediging.

De Chinese producent van elektrische bussen BYD die één derde van de Amerikaanse e-bussen levert, dreigt ook verbannen te worden. BYD heeft een assemblagefabriek in Lancaster, Californië. Momenteel rijden 300 BYD bussen voor VS-vervoersmaatschappijen. De Senaat versie van de National Defense Authorization Act voorziet dat vervoersmaatschappijen geen publieke gelden mogen gebruiken voor bedrijven die gecontroleerd of gesubsidieerd worden door de Chinese regering. Dit kan een weerslag hebben op e-busbouwer BYD en ook op de producent van rollend materieel  China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) dat fabrieken heeft in
Illinois, North Carolina en Massachusetts.

e-Gezondheid

Daarmee houdt de technologische VS-boycot van China niet op. Op het vlak van eHealth bemoeit het CFIUS zich eveneens met het boycotten van Chinese technologie. Dit Committee on Foreign Investment in the United States heeft het Chinese bedrijf iCarbonX geboden om uit de Amerikaanse bedrijven PatientsLikeMe en HealthTell terug te trekken. iCarbonX werd in 2015 gesticht door leidend genomicist Wang Jun en wordt gesteund door Poly Ma van Tencent. Wang wil van zijn firma een wereldleider maken op het vlak van het voorspellen van ziekten. Daarbij gebruikt hij genetische gegevens. Zijn belangrijkste initiatief was Digital Life Alliance dat 7 vooral VS bedrijven bijeen bracht. Wang die al 400 miljoen $ in de alliantie heeft geïnvesteerd, ziet zich nu verplicht om PatientsLikeMe en HealthTell vaarwel te zeggen. Op de website van PatientsLikeMe vertellen één miljoen personen hun verhaal hoe ze ziekten bevechten als kanker. HealthTell helpt patiënten met kennis over de reacties van hun immuniteitssysteem. Een derde bedrijf SomaLogi is voorlopig een negatief advies van CFIUS ontsprongen omdat dit bedrijf de klantgegevens niet doorspeelt naar iCarbonX.

Vanuit het Amerikaans congres willen senatoren zelfs de Chinese gnomische bedrijven op de zwarte lijst plaatsen. De rabiate anti-China havik Marco Rubio en senator Chuck Grassley zonden een brief naar het Department of Health and Human Services omdat ze willen dat onderzocht wordt of Beijing Genomics Institute/BGI Group en WuXi NextCODE geld ontvangen van de federale Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS). Ze vragen ook als er CMS gevaar loopt door met de twee Chinese bedrijven samen te werken. BGI verdedigt zicht dat het een beursgenoteerd privébedrijf. Het zegt de VS-wetten strikt na te leven en gelooft dat de snelle ontwikkeling van de genetische technologie niet gescheiden kan worden van de samenwerking tussen wetenschappers, onderzoeksinstellingen en bedrijven wereldwijd. WuXi NextCODE merkt op dat het een internationaal bedrijf is waarvan de top van het VS management uit Amerikanen bestaat en de meerderheid van de aandelen in niet Chinese handen zijn. Ook wordt beklemtoond dat een strikte scheiding wordt gemaakt tussen de opslag van gegevens in de VS en deze in China. Naar verluidt steunen de twee senatoren zich op partnerschappen van de gnomische bedrijven met Huawei. WuXi NextCODE repliceert hier op dat het in de VS voor de cloud een VS-bedrijf gebruikt en in China een ander bedrijf dan Huawei.

Reacties

Paulson

Niet iedereen in de States is het eens met deze anti-China politiek die een dubbele technologische wereld dreigt te scheppen terwijl deze wereld voordien erg verstrengeld was tussen oost en west. Voormalig VS minister van Financiën Henry Paulson heeft in de Financial Times sterk gewaarschuwd tegen wat hij de balkanisering (opsplitsing) noemt van de technologische wereld die de Trump politiek veroorzaakt. ‘Technologie wordt een kernprobleem in de verhouding VS- China en de inzet is welke economie de technologie van de toekomst bepaalt en de standaarden er van. Dit gevecht zou er kunnen toe leiden dat sommige regio’s voor Chinese producten en standaarden kiezen en andere voor infrastructuur van de VS gestoeld op westerse technologie. Het conflict doet zich al voor bij de 5G infrastructuur. De pogingen om een andere technologie uit te sluiten, breken de toeleveringsketens. De VS merkt dat de andere landen aarzelen hun technologische banden met China te verbreken. Daardoor riskeert de VS zich te isoleren’. Paulson vindt dat het bannen van Huawei als een boemerang kan terugkeren omdat het een precedent schept. Anderen kunnen zo stoppen zaken te doen met VS-leveranciers. Innovatie kan niet gescheiden worden van concurrentie, aldus nog de ex-minister. Hij weet nog mee te delen dat de VS beleidsmakers hun hoofd pijnigen over hoe ze China kunnen verzwakken in AI, kwantum computing en geavanceerd maakwerk. Hij vindt echter dat de VS losmaken van Chinese ondernemers, wetenschappers en uitvinders Amerika’s eigen innovatievermogen zal ondermijnen. Overigens riskeert de VS zijn plaats te verliezen als meest aantrekkelijke investeringsplaats vindt hij. De VS-innovatie moet beschermd worden zonder een economisch ijzeren gordijn op te richten, aldus nog Paulson.

100 academici, experts in buitenlandse politiek en zakenleiders hebben in een brief aan president Trump en aan het Congres hun bezorgdheid geuit over de verslechterende betrekkingen tussen de VS en China. De briefschrijvers waarbij voormalig onder staatssecretaris East Asian and Pacific affairs Susan Thornton, voormalig ambassadeur in China,Stapleton en US Trade Representative Carla Hills pleiten voor een meer verzoenende aanpak tegenover Beijing. De brief stelt dat er geen consensus in Washington bestaat om een algemene vijandige houding tegenover China aan te nemen. Geargumenteerd wordt dat Beijing geen economische vijand is, noch een existentieel nationaal veiligheidsgevaar dat op alle fronten moet tegen gegaan worden. De inspanningen om China economisch af te koppelen kunnen Washingtons internationale rol en reputatie schaden, aldus het initiatief. ‘Kortom de VS kan duidelijk niet de opgang van China verzwakken zonder zichzelf te beschadigen. Uiteindelijk zijn de VS belangen het meest gediend door zijn vermogen om effectief te wedijveren in een veranderende wereld te herstellen’;

Bij haar aantreden als nieuwe IMF voorzitter verklaarde Kristalina Georgieva dat indien de handelsoorlog voortduurt, dit de wereldeconomie tegen 2020 700 miljard $ kan kosten.

Chinese reacties

In China wordt uiteraard ook gereageerd op de VS-dreigingen. Op de Chinese televisie zei een commentator over de handelsoorlog ‘dat China geen oorlog wil, maar niet bang is te vechten als het zo ver komt’. Verder heette het nog ‘Als de VS wil onderhandelen is de deur open. Maar als je wil vechten, zullen we vechten tot het einde’. CCTV toonde ook een interview met de Chinese onderminister van Handel Wang Shouwen die zei dat het onmogelijk zal zijn voor de VS China onder druk te zetten om concessies af te dwingen. Hij vond dat China de negatieve impact van de VS-heffingen onder controle heeft. Het Chinese ministerie van Handel heeft overigens bekend gemaakt dat het eveneens werkt aan het opstellen van een zwarte lijst. Daarop komen buitenlandse bedrijven en personen die marktregels en contractuele verplichtingen verkrachten of discriminerende maatregelen treffen die de zakelijke belangen of de nationale veiligheid in het gedrang brengen. Meer details over deze zwarte lijst van onbetrouwbaarheid worden nog uitgewerkt. Het beoogt entiteiten die Chinese firma’s blokkeren wegens niet-commerciële motieven. Een onderzoeker bij het ministerie wist ook te melden dat individuele personen die op de Chinese zwarte lijst terecht komen een verbod riskeren op hun reizen, activiteiten en tewerkstelling. De woordvoerder van Buitenlandse zaken Lu Kang benadrukte dat de VS van alles verzint om het publiek over Huawei te misleiden, maar één punt ontwijkt waar iedereen in geïnteresseerd is, namelijk een bewijs dat zijn stelling van spionage bevestigt.

Xi Jinping bezoekt JL MAG Rare-Earth

China denkt nog als reactie tegen het technologisch boycotten door de VS van Chinese bedrijven aan het uitspelen als troef van de zeldzame aardmetalen waarvan het quasi een monopolie bezit. Deze metalen hebben speciale magnetische en lichtgevende eigenschappen en zijn onmisbaar in een reeks gebruiksgoederen en elektronica. Ze zitten onder meer in smartphones, medische scanners en de veiligheidsinstallaties van kernreactoren. China produceert het leeuwenaandeel van de wereldproductie, volgens de Wikipedia zelfs 95%.  

Het is vast geen toeval dat Xi Jinping na het op de zwarte lijst plaatsen van Huawei door de VS tijdens eenzelfde bezoek zowel de fabriek bezocht voor de verwerking van zeldzame aardmetalen JL MAG Rare-Earth als dat hij een bezoek bracht aan het monument waar eertijds de lange mars startte in Jiangxi. De president zei dat de internationale situatie almaar moeilijker wordt, maar dat China klaar staat voor een nieuwe lange mars. De onderhandelingen zullen uitwijzen of de twee groten dichter bij elkaar zullen komen of dat er twee aparte technologische werelden zullen ontstaan. Xi Jinping heeft aangegeven dat China bereid is desnoods een lange mars te beginnen die leidt naar een eigen technologisch systeem indien de VS verkiezen verder Chinese bedrijven te boycotten.

Bron:    https://www.chinasquare.be/tag/VS-China/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *