Nu ook vrachttrein tussen Yiwu en Luik

Op 9 oktober vertrok in het station van het Chinese groothandelscentrum Yiwu een trein met 82 containers vrachtgoederen bestemd voor Luik. De trein zou voortaan twee maal per week rijden. Cainiao zal de goederen daarna verder verdelen naar andere Europese landen.

De Chinese stad Yiwu staat bekend als ’s werelds grootste handelscentrum voor kleine handelswaren. Ook als de grootste supermarkt zijn 15.000 buitenlandse handelaars uit meer dan 100 landen en regio’s gestationeerd. Elk jaar komen 400.000 buitenlanders naar de stad om er zaken te verrichten.

De stad telt al 11 routes van de China-Europa trein en is zo verbonden met 37 landen of regio’s waarbij een trein naar Amsterdam. Voortaan komt daar dus nog een trein naar Luik bij. Zoals bekend heeft Alibaba beslist om in Luik zijn Europese hub te maken en deze trein past in dit kader. De trein is vanuit het station van Yiwu vertrokken en zal er 20 dagen over doen vooraleer op zijn Belgische bestemming aan te komen. De nieuwe route zou er twee dagen minder over doen in vergelijking met voordien. De eerste trein is geladen met 82 standaard containers en zou normaal twee maal per week worden ingezet.

Na het bereiken van Luik zal eHub van Cainiao voor de verdere levering in Europa zorgt. De nieuwe dienst is een dienst die deel uitmaakt van een samenwerking tussen de stad Yiwu en het Electronic World Trade Platform (eWTP) van Alibaba en Cainiao. Het is tevens een distributiesysteem om te Yiwu het wereldwijd eWTP innovatieplatform uit te bouwen. Volgens deze overeenkomst zullen beide partijen innoveren in nieuwe handelsmodi, de uitbouw van logistieke hubs en bij de ontwikkeling van nieuwe vormen van handelsfinanciering.

Het volume van de koerierdiensten te Yiwu maken één vijftiende uit van het Chinese totaal. Het aandeel daarvan dat naar het buitenland vervoerd wordt door AliExpress van Cainiao maakt 40% uit van de pakketten voor het buitenland. Sinds in november 2014 de eerste China-Europa trein vertrok, hebben de vrachttreinen al 900 ritten gemaakt en meer dan 70.000 containers met goederen vervoerd. Tot voor kort werd België vanuit China aangedaan door de lijnen Daqing-Zeebrugge en de lijn Tangshan-Antwerpen. De Chengdu vrachttrein ook in Nederland komt eindigt in Rotterdam. China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *