Camera’s en gezichtsherkenning almaar meer verspreid

Omdat gezichtsherkenningSfirma Megvii 750 miljoen $ bijkomende investeringen ontving, werpen we een blik op zowel de bedrijven achter de gezichtsherkenning als van de 200 miljoen camera’s die de beelden opnemen. China werkt voorts aan een wet op het beschermen van de biometrische gegevens.

Twee van ’s werelds grootste ondernemingen van beveiligingscamera’s zijn Hikvision en Dahua. Ze zijn samen 70 miljard $ waard en beursgenoteerd te Shenzhen. Sinds Xinjiang in 2017 de uitgaven voor veiligheid opvoerde, kregen Hikvision en Dahua voor 1,2 miljard $ aan overheidscontracten. Hun omzet steeg dat jaar met 30% en 40%. Het was de Nationale Ontwikkelingsen Hervormingscommissie die in 2015 afkondigde dat er tegen 2020 een volledig systeem van camerabewaking wordt uitgebouwd. Naar verluidt telt het land nu bijna 200 miljoen beveiligingscamera’s. Dit komt neer op een camera op zeven burgers terwijl de VS volgens Wikipedia één camera telt per 8 burgers.

Camera’s

Hikvision is gecontroleerd door China Electronics Technology Group Corporation (CETC), voor 42% in overheidshanden. Beleggingsfondsen als VanguardJPMorgan, en Fidelity hebben ook in de firma’s geïnvesteerd. Beide firma’s werken samen met bedrijven als Intel en Nvidia om hun AI-capaciteiten te verfijnen. Die bezorgen bijvoorbeeld Dahua geavanceerde software om een AI-videorecorder DeepSense te bouwen die 100.000 gezichten tezelfdertijd zou kunnen vergelijken. Volgens VS staats-NGO Human Rights Watch zou het beeldmateriaal van beide firma’s te Kashgar worden gebruikt door het Integrated Joint Operations Platform (IJOP). Dit bedrijf is verantwoordelijk voor het verzamelen en verwerken van de data. Op basis daarvan beschuldigt HRW het IJOP er van aan voorspellende politie te doen waarbij potentiële misdadigers zouden worden aangehouden op basis van vermoedens die gedistilleerd worden uit de databank.

Gezichtsherkenning

Betalen met gezichtsherkenning

De twee Chinese bedrijven SenseTime en Megvii zijn starters die gespecialiseerd zijn in gezichtsherkenning. Volgens een studie van Global Data zijn drie van ’s werelds 5 grootste bedrijven gefinancierd met risicokapitaal, Chinees. Ze hebben samen 3,1 miljard $ opgehaald terwijl dit vorig jaar bij de twee Amerikaanse andere 0,7 miljard bedroeg. Vooraan het klassement bevindt zich gezichtsherkenningsfirma SenseTime dat alleen 2,2 miljard $ ophaalde. Nu is SenseTime de meest begeerde AI-starter met een totale waarde van 4,5 miljard dollar.

SenseTime dat zowel in Beijing als Hongkong gebaseerd is, werd in 2014 opgericht door Dr. Tang Xiao die afstudeerde aan MIT en werkte bij Microsoft Research Asia. Sinds 2017 maakt SenseTime winst, groeit jaarlijks met 400% en telt 2000 personeelsleden. Hun portefeuille van gezichtsherkenning gaat van software voor politie, de slimme stad over financiën en handel tot zelfsturende wagens. Honda is een van de klanten naast enkele Chinese smartphoneproducenten en dit ter ontsluiting van het scherm. Samen met aandeelhouder Alibaba heeft SenseTime een AI-lab in Hongkong. SenseTime wordt in het Westen gesteund door Fidelity en Qualcomm en in China door China Reform Holdings en BHR Partners, een Chinees investeringsfonds met Hunter Biden, de zoon van Joe Biden. Volgens onderzoek van Qianzhan Industrial Research Institute komt 30% van de omzet uit politiebeveiliging en 40% uit het controleren van de ingang tot gebouwen. Naar verluidt werkt SenseTime nauw samen met het Ministerie van Politie dat over de databank beschikt met 1,3 miljard gezichten van de Chinese burgers.

Andere eenhoorn in gezichtsherkenning is Megvii dat meer dan één miljard $ waard was in 2017.  Het bedrijf dat ook door Alibaba gesteund wordt, heette vroeger Face++. CEO is de 28-jarige Qi Yin, die eveneens aan MIT studeerde en werkte bij Microsoft Research Asia. De fastfoodketen KFC heeft hun gezichtsherkenning gebruikt als test om de klanten te laten betalen ‘met de glimlach’. Megvii dat 3,5 tot 4 miljard waard is, zou een beursgang voorbereiden. Zopas heeft het 750 miljoen $ investeringen ontvangen van Bank of China Group Investment, ICBC asset management en een filiaal van het soeverein Fonds uit Abu Dhabi Investment Authority evenals van de Australische investeringsbank Macquarie.

Ook bewegende beelden

Naast SenseTime en Megvii die werken met gezichtsherkenning op basis van beelden van een stilstaande post, heeft Intellifusion uit Shenzhen het systeem DeepEye ontwikkeld dat de identiteit herkent op basis van bewegende beelden. De politie te Shenzhen gebruikt het systeem om gebruikers die naast het zebrapad lopen (in China courante praktijk) publiekelijk te kijk te stellen. In het district Futian werden zo op 10 maanden tijd 14.000 jaywalkers getoond via een LED-scherm op een druk kruispunt. Naar verluidt zou ook gewerkt worden aan een notificatiesysteem waarbij de jaywalker een verwittiging krijgt per sms. Het systeem kan naar verluidt ook auto’s vatten die de verkeersregels overtreden en foto’s nemen van de bestuurder en van de nummerplaat. Deze geavanceerde technologie wordt al toegepast op de 34 km lange brug tussen Hongkong en Macao. Intellifusion heeft takken in Beijing, Shanghai, Guangzhou en Hangzhou en werd een partner van stadsgenoot Huawei.

Reacties

gezichtsherkenning
Op de luchthaven

Volgens foreignpolicy.com is Xinjiang een ‘door de staat gesponsord laboratorium’ geworden om technologische ontwikkeling over beveiliging in een vroeg stadium uit te testen. Volgens een Witboek dat China over Xinjiang uitbracht konden zo op vijf jaar tijd 13.000 terroristen gearresteerd worden in het gebied. In de provincie Fujian kwam de politie door gezichtsherkenning de moordenaar van zijn moeder op het spoor. Tot voor zijn aanhouding was hij de politie altijd te snel af omdat hij 30 verschillende identiteitskaarten gebruikte die hij kocht op de zwarte markt. Iemand die naar Hongkong gevlucht was en in het vasteland toehoorder was van een popconcert werd eveneens door gezichtsherkenning uit een menigte van tienduizenden geplukt.

Toch betekent dit niet dat de cameradekking tot een Orwelliaanse bewakingsstaat leidt. Volgens het nieuwe boek van Pascal Coppens over Chinese innovatie staat dit schrikbeeld ver af van de realiteit. De algoritmische capaciteit van de snelste servers is niet in staat om de data van duizenden, laat staan miljoenen camera’s te verwerken en al die gezichten te screenen. De meeste gewone camera’s in China staan trouwens reglementair op 2,8 meter hoogte waarbij de meeste een gezicht niet zullen herkennen. Chinezen maken zich veel meer zorgen dat hun nummerplaat herkend wordt bij een verkeersovertreding. Voor voetgangers die een verkeersovertreding begaan, gaat men op sommige plaatsen zoals vermeld te Shenzhen wel een stap verder door eerste experimenten met hoger-definitie camera’s. Het boek verwacht dat China tegen 2025 voorop zal lopen in de integratie van biometrische herkenning in commerciële en sociale toepassingen.

Privacy

Gezichtsherkenning voor bankverrichtingen

De Chinese wetgever is zich echter bewust van het gevaar dat biometrische data misbruikt zouden worden. Biometrie identificatie omvat vingerafdruk, gezichtsherkenning, DNA, iris herkenning, handafdrukken e.a. Tijdens de recente parlementaire zittingen zei woordvoerder van het Nationaal Volkscongres Zhang Yesu dat de overheid het ontwerp bespoedigt van een wet die de privégegevens beschermt. Het lekken van biometrische gegevens kan gevolgen hebben op lange termijn. Een gehackt paswoord kan veranderd worden; biometrische gegevens blijven echter in het systeem.

In de nieuwe wet wordt het van essentieel belang de verantwoordelijkheden tussen de overheid, de bedrijven en de individuen nauwkeurig af te grenzen. Overvraging van privé gegevens komt frequent voor in China. Uit een onderzoek van de China Consumers Association uit augustus bleek dat 85% van de verbruikers vonden dat hun telefoonnummers werden doorverkocht aan spammers. Een ander rapport van de organisatie uit november toonde aan dat van de 100 apps die onderzocht werden er 91 problemen vertoonden van overvraging van privé gegevens. In januari heeft Alibaba filiaal Ant Financial Services zijn verontschuldiging moeten aanbieden aan consumenten die het een kredietscore gaf zonder hun toestemming. Een ander probleem dat het opstellen van de nieuwe wet bemoeilijkt is de sanctie die de overheid opgelegd krijgt in het geval die verantwoordelijk is voor het lek, aldus rechtenprofessor Liu Deliang bij de Beijing Normal University..

Bronnen:
journaldunet.com, SCMP, China Daily , Forbes

https://www. solutions/dsi/1423285-ces-deux-licornes-chinoises-qui-bouleversent-la-reconnaissance-faciale/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *