VS heksenjacht tegen door China gesubsidieerde onderzoekers.

In de VS hebben de National Institutes of Health tientallen wetenschappers aan de dijk gezet omdat hun onderzoek door China gesubsidieerd zou worden. Het heet dat ‘Chinese infiltranten Amerikaans onderzoek en geld van belastingbetalers stelen om het ter beschikking te stellen aan China’. Een afkoppeling VS-China in het geneeskundig onderzoek lijkt in zicht.

Op het ogenblik dat de wereld nood heeft aan een gemeenschappelijk optreden tegen de pandemie, doet zich in de VS een afkoppeling voor op het vlak van medisch onderzoek. De door de VS-regering gesubsidieerde National Institutes of Health (NIH) hebben tientallen onderzoekers ontslagen wegens vermeende geheime banden met China. 54 wetenschappers werden aan de dijk gezet omdat ze hun subsidie door een buitenlandse regering niet bekend hebben gemaakt. In 93% van de gevallen kwam het geld van China, aldus het onderzoek dat twee jaar aan de gang is. De meeste onderzochte personen zijn Aziatische vijftigers. Het onderzoek bekeek 285 actieve beurzen aan instellingen in 27 staten en 59 steden en dit voor in totaal 164 miljoen $. De speurders vonden 399 problematische wetenschappers: 133 kregen een niet aangegeven beurs van een buitenlandse regering en 102 een niet aangegeven talent-beurs. Meer dan 150 onderzoekers begingen andere NIH-inbreuken. 9% van de onderzoekers verborgen banden met een buitenlands bedrijf en 4% bezaten een niet bekend gemaakt buitenlands patent.

Drie kwart van de onderzochte wetenschappers kregen tezelfdertijd NIH-giften en de helft kreeg er zelfs twee. De NIH besteedt 10% van haar begroting aan een eigen lab in Bethesda Maryland. Tientallen miljarden $ gaan voorts naar geneeskundig onderzoek en dit door 50.000 beurzen aan meer dan 300.000 onderzoekers uit 2500 universiteiten, medische scholen en andere instellingen. Een jaar geleden stelde een onderzoek van de Senaat vast dat de NIH een van de regeringsagentschappen is die “de communisten toelieten miljarden belastinggeld te stelen” voor wetenschappelijk onderzoek. Anderen zouden de National Science Foundation zijn en de laboratoria van het Department of Energy. De commissie vindt dat dit de communistische natie hielp bij haar doel om wereldleider te worden in wetenschap en technologie en dat de VS-regering lijkt toe te staan.. Win-win behoort blijkbaar tot het verleden.

Harvard professor Charles Lieber is een van de beschuldigden. Hij zou valse verklaringen hebben afgelegd over zijn deelname aan het Chinees programma voor duizend talenten en zijn betrokkenheid bij de Wuhan University of Technology. Lieber had contracten zowel met NIH als met het Department of Defense. De Harvard Lieber Research Group die gespecialiseerd is in nano wetenschap ontving 15 miljoen $ aan federale fondsen. Deze giften vereisen wel dat alle bronnen van onderzoek steun, mogelijke financiële conflicten en buitenlandse samenwerking worden bekend gemaakt. Ondertussen worden ook al de vragen gesteld over Chinese onderzoekssteun aan initiatieven die geen overheidssteun in de VS ontvangen. Gezegd wordt dat ‘China met een minimale steun voor onderzoeksprojecten er een maximum aan voordelen uithaalt’. Kortom er is ook in de sector van het medisch onderzoek een afkoppeling aan de hand en dit uitgerekend op het ogenblik dat samenwerken tegen de pandemie hoogdringend is. Voorspeld wordt dat de VS tegen 1 oktober 200.000 Covid-slachtoffers telt. Voormalig Trump adviseur Bannon beweert dat China het centraal thema tijdens de kiescampagne wordt. Van Trump care is echter geen sprake.

Bronnen: Asia Times, www.judicialwatch.org

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *