Wang Yang, de beste man voor de klus?

Wang Yang is verkozen om de Chinese senaat, de Politiek Adviserende Conferentie, te leiden. Zijn ervaring, zijn beleid en manier van optreden maken hem tot een veelbelovend voorzitter.

Wang heeft sinds de jaren 80 een succesvolle politieke loopbaan. Eerst werkte hij in de partij en de overheid van de oostelijke provincie Anhui, later in megastad Chongqing en in de provincie Guangdong.

Armoedebestrijding

Vanaf 2012 was hij hoofd van de regeringsafdeling voor armoedebestrijding en economische ontwikkeling. Tijdens het 19e Nationale Partijcongres in oktober vorig jaar is Wang verkozen in de allerhoogste leiding van de Communistische Partij. Aan zijn expertise zijn armoedebestrijding en crisisbeheersing bij natuurrampen de afgelopen jaren toegevoegd. Definitieve armoedebestrijding is de komende tijd een topprioriteit voor China.

Global Governance

Maar er is meer: ook global governance, mondiaal bestuur, klopt aan de deur. Nu figureerde Wang van 2007 tot 2012 als voornaamste politieke figuur in de provincie Guangdong. Daar zijn betrekkingen met de buitenwereld van levensbelang. Grote machten zoals de VS en Rusland, maar ook speciale Chinese regio’s zoals het nabijgelegen Hongkong en Macao, hebben een extra betekenis in de welvarende zuidelijke provincie die de deur wagenwijd heeft openstaan. Zowel armoedebestrijding als internationale betrekkingen, hoog op de agenda van de Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC), zoals de senaat voluit officieel heet, zijn in goede handen bij de nieuwe voorzitter.

Hervormingen

Wang Yang is deskundig en ervaren op de terreinen van economie en financiën. Hij behoort tot de politici die het meest geneigd zijn tot snellere voortgezette hervormingen. Wang maakte het gemakkelijker voor interne migranten uit arme streken om werk en een beter bestaan te zoeken in de grote steden. Hij was minder geneigd hindernissen op te werpen voor ngo’s. Wang voelde zich op zijn gemak in een omgeving waar men niet bang is van stoutmoedige experimenten met marktwerking (denk Shenzhen).

Welvaart als recht, niet als geschenk

Wang Yang is verder voor een zakelijke en nuchtere aanpak, met een groot inlevingsvermogen voor wat gewone Chinezen beweegt. Guangzhou, de hoofdstad van Guangdong waar hij de leiding had, was de eerste grote stad in China om zijn budget openbaar te maken. Wang is een voorstander van regelmatig contact met de burgers via internet. Hij vindt naar eigen zeggen dat de bevolking het recht heeft om welvaart na te streven. Ze hoeven de partij daar niet dankbaar voor te zijn. De partij heeft de verdomde plicht voor die welvaart te zorgen. Met zijn pragmatische, op de gewone man gericht aanpak is hij er in 2011 in geslaagd een crisis in het vissersdorp Wukan te ontmijnen, tijdelijk in elk geval.

De pluralistische volksvertegenwoordiging

In de CPPCC komen vertegenwoordigers samen van alle in China erkende politieke partijen. De senaat wordt ook bevolkt door leden van organisaties uit het middenveld en door de etnische minderheden. Het instituut met zijn meer dan 2.000 politieke adviseurs is een afspiegeling van de veelzijdige Chinese miljardenbevolking. De representativiteit kan zeker beter: 20,4% zijn vrouwen, in het bestuur zitten 2 vrouwen. De samenstelling van het 24-koppige bestuur is relevant. In die leiding zetelen bijvoorbeeld: een Tibetaan, een Hui, de minister van wetenschapsbeleid die geen lid is van de CPC, maar van de China Zhi Gong Party (de Partij Algemeen Belang), iemand van de werkgeversorganisatie, enz.

Tegen ongelijkheid

De vele verschillende bevolkingsgroepen hebben het signaal doorgegeven dat de strijd tegen de armoede nog niet helemaal beslist is. Politieke adviseurs zijn meer dan gemiddeld gemotiveerd om die strijd en het verwante gevecht tegen de ongelijkheid tussen stad en platteland te leveren. Bij Wang Yang vinden ze vast een luisterend oor.
Xinhua, South China Morning Post, China Vitae, Womenofchina.cn, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *