Weer 8 terroristen gedood na aanslag op politiestation bij Kashgar

Maandag werden 8 aanvallers die de politiepost te Yarnant aanvielen met messen en explosieven gedood. Het is nauwelijks 2 weken geleden dat ook nabij Kashgar Oeigoeren gedood werden, eveneens na een gewelddadige aanval op de politie.

yarkantpolt

Politiegebouw Yarkant


De aanval op de politiepost in het kanton Yarkant greep plaats maandagmorgen toen 8 aanvallers die messen en explosieven gebruikten het gemunt hadden op de politie, door hen doodgeschoten werden. Een persoon werd aangehouden. Volgens een eerste onderzoek gaat het om een bende geleid door Usman Barat en Abdugheni Abdukhadir die sinds augustus terroristische video’s bekeken en religieus extremisme verkondigden.
Volgens de politie gaat het duidelijk om een aanval met voorbedachtheid omdat deze uitgevoerd werd om 6u30 toen de dienst zich op de laagste graad van alarm bevond. Ze gebruikten ook wapens die niet zo gemakkelijk te verkrijgen zijn en testten explosieven voor geplande aanvallen aldus nog de politie. 25 stuks explosieven en 9 messen werden ter plaatse in beslag genomen. Volgens het Wereldcongres van de Oeigoeren waren de personen geen aanvallers, maar protesteerden ze tegen willekeurige aanhoudingen.
De clash maandag deed zich voor op 200 km van Sayibage waar 16 personen gedood werden in een treffen met de politie. Sinds april werden te Xinjiang minstens 91 personen gedood in gewelddadigheden die toegeschreven worden aan de 3 kwade krachten etnisch separatisme, religieus extremisme en terrorisme. De veiligheid in Xinjiang werd opgedreven nadat in Beijing een jeep met 3 Oeigoeren inreed op toeristen nabij Tiananmen. De Oeigoeren zijn vrij dominant in het armere gedeelte van Zuid-Xinjiang. Van de 11 terroristische aanvallen die dit jaar In China plaats grepen waren er 10 in Xinjiang en 1 in Beijing.
Bronnen SCMP, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *