Wegenaanleg maakt Tibetaanse dorpen meer toegankelijk

De voorbije jaren heeft Tibet aardig wat rurale wegen aangelegd zodat meer dorpen met het wegennet verbonden zijn en er ook meer busdiensten konden ingelegd. Het toerisme vaart er eveneens wel bij en meer bepaald de formule van het herbergen door bewoners van gastgezinnen.  

Weg in kanton Gyirong (Foto Xinhuaà

De A.R. Tibet heeft sinds 2016 38.200 km rurale wegen of nieuw aangelegd of vernieuwd aldus de transportautoriteiten. Daarmee heeft Tibet nu 90.000 km rurale wegen. Van 2016 tot 2021 heeft de regio 94 miljard yuan gespendeerd aan 3000 rurale wegenbouw projecten, aldus Feng Zhenzhong op een persconferentie.

Gedurende die periode werden 280 gemeenten en 2974 dorpen uitgerust met verharde wegen . Momenteel hebben 74 kantons passagiers buslijnen terwijl 500 gemeenten of 73% genieten van busdiensten. Voor het onderhoud werden 27.000 boeren tewerkgesteld die 97 miljoen toelagen ontvangen.

In Zhentang diep in de Himalyas werd in 2020 een weg in gebruik genomen die 718 miljoen yuan heeft gekost. Lokale sherpa’s moeten nu niet langer zware vracht op hun schouders laden vooraleer de bergen te beklimmen. De weg trok ook toeristen aan uit Sichuan, Jiangsu en andere provincies. Voornamelijk door de ontwikkeling van het toerisme is het inkomen per hoofd vorig jaar er gestegen tot 11.805 yuan of 10% meer dan het jaar voordien. Vooral het verblijf van gastgezinnen blijkt volgens de 52 jarige dorpeling Nyima een zaak met toekomst. Hij heeft zijn winkel vernieuwd in een verblijf met 8 bedden en heeft er alle vertrouwen in dat het een succes wordt.

China Daily, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *