Werken aan tweede grootste waterkrachtcentrale gestart

Op de grens van Yunnan met Sichuan zijn na 6 jaar voorbereiding de eigenlijke werken gestart aan de ‘Baihetan’ waterkrachtcentrale. Het wordt de grootste Chinese dam na de 3 Klovendam en zal de ook de andere delen van China van elektriciteit voorzien.

Bouwheer Three Gorges Corporation voert de werken uit die 6,3 miljard dollar zullen kosten.  De nieuwe centrale zal 16 GW aan capaciteit hebben en jaarlijks meer dan 62 miljard kWh aan elektriciteit leveren. De voorbereidende werken aan het station dat zich op de grens van het Ningnan-kanton bevindt in Sichuan en het Qiaojia in Yunnan, hebben zes jaar in beslag genomen. Nu wordt met het echte werk begonnen waarbij de bouw van de dam en het graven van de ondergrondse tunnels. De voltooing wordt tegen 2021 verwacht en dan zou de centrale de vierde grootste ter wereld zijn.

Schone energie

De dam wordt gebouwd op de Jinsharivier en is hoofdzakelijk bedoeld voor de opwekking van elektriciteit naast andere functies zoals controle van overstromingen en de verbetering van de bevaarbaarheid op de benedenstroom. De dam zal na afwerking het percentage aan waterkracht in de Chinese energiemix gevoelig verhogen. Elektriciteit zal niet enkel geleverd worden aan de provincies Yunnan en Sichuan, maar ook aan de meer oostelijk gelegen elektriciteitsverdelers.
De 62 miljard kWh aan schone energie komt neer op bijna 20 miljoen ton steenkool minder verbranden. Dit betekent een vermindering van 51 miljoen ton CO2, 170.000 ton SO2, 150.000 ton NO en ook 220.000 ton minder stof. Om zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen wil China tegen 2020 380 gigawatt aan geïnstalleerde waterkracht centrales.
China.org, http://www.hydroworld.com, wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *