Werknemers noemen GUCCI-winkel “sweatshop”

5 werknemers van Shenzhens GUCCI-winkel noemen het bedrijf in een open brief een “sweatshop” waarbij ze het management beschuldigen onder meer overuren niet uit te betalen en werknemers te verplichten gestolen goederen van hun loon terug te betalen hoewel de verzekering dit dekt.

Moderne vorm van "sweatshop"


De Gucci-werknemers beweren verplicht te zijn overuren te doen zonder de wettelijke compensatie en ze moeten toestemming vragen om naar het toilet te mogen gaan. De brief beweert ook dat de werkers meer dan 12 uur rechtop moeten staan; na sluitingstijd om 22 u worden ze verwacht nog tot 2 à 3 uur te blijven voor de inventaris. Als gevolg van het overwerk en de late nachtshifts had meer dan een zwangere verkoopster een misval. Hoewel GUCCI- verzekerd is tegen diefstal moesten werknemers 16 gestolen goederen van hun salaris terugbetalen. Zo krijgt de firma dit dubbel terug,  aldus een werknemer aan Xinhua.
De 5 werknemers die ontslag namen en de open  brief schreven, vragen dat de door hen gepresteerde overuren uitbetaald worden en ze eisen ook een vergoeding voor schade aan de gezondheid. Gucci reageerde enkel via email dat de beschuldigingen worden onderzocht. Volgens Xinhua hebben ze het personeel gevraagd hierover niet met de media te praten. Van vakbondszijde wordt de zaak ook onderzocht. Daar wordt gezegd dat vele buitenlandse firma’s niet toelaten dat hun werknemers vakbonden vormen, wat het moeilijk maakt om bewijsmateriaal te verzamelen. Een internetter heeft al opgeroepen om geen Gucci-producten meer te kopen. Volgens de Chinese TV is het de vierde maal dat Gucci in China tegen de lamp loopt in verband met het niet betalen van overuren. Door de druk heeft GUCCI uiteindelijk beslist de managers in Shenzhen te vervangen en een doorlichting te laten gebeuren door een externe dienst.
Bron: Volksdagblad, FT
Zie ook CNTV

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *