Wet geestelijke gezondheidszorg in de maak

Over de geestelijke gezondheidszorg is een wetsontwerp opgesteld en voorgelegd aan een team van deskundigen. Naar verwachting zal het geamendeerde ontwerp eind van dit jaar als wet worden aangenomen. Eerst wordt het publiek over de tekst geraadpleegd, zoals dat tegenwoordig in China gaat.
De eerste reacties komen al los, vooral over de bepalingen betreffende onvrijwillige ziekenhuisopnames van personen. Advokaten die zich inzetten voor de rechten van psychiatrische patiënten, maar ook ziekenhuisdirecteuren brengen op dit punt kritieken naar voren. De vraag is immers of het acceptabel is dat iemand op advies van anderen (dokters of familieleden) gedwongen kan worden opgenomen. Zijn er op dat vlak niet te veel risico’s op misbruiken en moet niet altijd het gerecht uiteindelijk beslissen of iemand van zijn vrijheid wordt beroofd?
Ook bestaan er twijfels over de mogelijkheden die het wetsontwerp aan patiënten biedt om beroep te doen op juridische of andere vormen van bijkomende hulpverlening.
Er wordt ook gewezen op vroegere zaken van onterechte opnames en de maatschappelijke onrust en debatten die ze hebben teweeggebracht.
 Bronnen:  Global Times, Southern Metropolis Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *