Wordt sector chemie ondersteboven gegooid?

Na een nationale actie tegen onveiligheid in de chemische sector ziet het er naar uit dat veel sluitingen en verplaatsingen onvermijdelijk zijn. De diverse overheden willen de onveiligheid in de sector vervangen door een groener en efficiënter model met een focus op het ontwikkelen van materialen met hoge toegevoegde waarde.

De fatale explosie in Xiangshui

De explosie in de Jiangsu chemische fabriek in maart maakte 78 doden en 588 gewonden. Dit heeft zowel de nationale regering als de provinciale besturen er toe aangezet de veiligheidsrisico’s in de sector in kaart te brengen. Deze liegen er niet om. De Economic Information Daily rapporteert dat twee derden van de industriezones niet over de juiste voorzieningen beschikt om het gevaarlijk afval te verwerken. 9% van de industriezones beschikken niet over goede waterzuivering. Twintig provincies met chemische bedrijven hebben al rectificatiemaatregelen aangekondigd. Deze kunnen uitmonden in verplaatsingen en zelfs sluitingen. Het provinciaal bestuur van Jiangsu plant niet minder dan 30 nijverheidszones te sluiten met chemische bedrijven waarbij duizenden fabrieken dicht gaan. De provincie Shandong die vorig jaar al 1500 chemische fabrieken sloot, heeft eveneens een speciale veiligheidsinspectie gelast die drie maanden in beslag zou nemen. De lokale besturen zijn in hun streven om overcapaciteit in te perken al overgegaan tot het sluiten of verhuizen van chemische bedrijven.

Volgens de Economic Information Daily hebben lokale verantwoordelijken in 2018 1176 bedrijven geïdentificeerd die gecorrigeerd moeten worden en daarbij zijn er 337 die dicht zouden moeten. Volgens prof Wang Julin bij het College of Materials Science and Engineering bij de Beijing University of Chemical Technology is duidelijk dat China de rectificatie van energieverslindende en vervuilende bedrijven met overcapaciteit versnelt. Tezelfdertijd worden de plannen om materialen en producten met hoge toegevoegde waarde te ontwikkelen versneld. China brengt zo zijn chemische sector op het niveau van de internationale standaarden.

Staatsraad Wang Yong heeft voor hij aan een inspectietour door de provincies begon, gewaarschuwd dat ze verantwoordelijk gesteld worden voor arbeidsveiligheid en brandbeveiliging . Ondertussen heeft het gerecht de aanhouding bevolen van 9 verantwoordelijken bij de ontplofte
Jiangsu Tianjiayi Chemical Co.

Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *