Chemische fabriek ontploft nabij Lianyungang (upd)

Donderdagnamiddag heeft zich in de Chenjiagang Tianjiayi chemische fabriek te Xiangshui een explosie voorgedaan die een aardbeving met kracht van 2,2 veroorzaakte. De explosie koste 47 personen het leven en er zijn 60 zwaar gewonden.

Het was 14.00 u op donderdag toen de ontploffing zich voordeed in de Chenjiagang Tianjiayi pesticiden fabriek nabij Lianyungang. De ramen van de woningen en de school in de buurt vlogen aan figgelen en velen raakten gewond door rondvliegende scherven. Velen hielpen gewonden naar het nabij gelegen ziekenhuis te brengen. Het ministerie van Emergency Management stuurde 41 brandweerwagens met 981 pompiers. 31 personen werden gered. De reddingsoperaties werden geleid door vice-minister van Milieu Zhai Qing.  Er werden 47 doden geteld en 90 zwaar gewonden. 640 personen werden in het lokaal ziekenhuis verzorgd. Volgens burgemeester Cao Lubao van Yancheng werden 1000 personen geëvacueerd. De China Earthquake Administration rapporteerde een aardbeving met kracht 2,2 te hebben waargenomen.

Het Beijing Youth Daily beweert dat de explosie die gebeurde op een productieplaats, veroorzaakt was door benzeen. De productie in andere fabrieken ondervond geen hinder. Tot op anderhalve km van de ontploffing lagen alle ramen aan diggelen. Naar verluidt werd de knal tot 40 km ver gehoord.

Jiangsu Tianjiayi Chemical Company werd in 2007 opgericht met 90 miljoen aan geregistreerd kapitaal en vervaardigt fijne chemische producten zoals hydroxybenzoëzuur en anisool. De South China Morning Post meent te weten dat het bedrijf in het verleden al 6 administratieve vermaningen kreeg i.v.m. afvalbeheer, milieueffectrapportering en luchtvervuiling. Volgens thepaper.cn zou de wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf al 18 maanden in hechtenis hebben doorgebracht. De SCMP vermeldt nog dat na de explosie bedrijfsleiders in hechtenis werden genomen.
De Financial Times meldt dat tientallen kinderen uit een buurtschool gekwetst raakten. Op de sociale media circuleerden beelden van kwade ouders en bloedende kinderen. Het lokaal ziekenhuis zat stampvol. De school werd haastig ontruimd. De drie rivieren uit de nijverheidszone bevatten giftige stoffen tot vele malen boven het normaal niveau.

Bron: SCMP, FT, Global Times

.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “Chemische fabriek ontploft nabij Lianyungang (upd)

  1. hahaha
    21 maart 2019 at 15:10

    Een school naast en fabriek bouwen. Of een fabriek naast een school bouwen. In NL mogen geen coffieshop naast een school. In de VS mogen geen alcohol verkocht worden naast de school.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar