Na Pakistan bezoekt Xi Indonesië (upd)

President Xi Jinping bezocht gisteren Pakistan waar voor $ 46 miljard deals werden gesloten met de klemtoon op de economische corridor tussen beide landen en op energie. Een eerste project van het Zijderoutefonds werd voorgesteld.  In Indonesië ligt de klemtoon op de viering van de zestigste verjaardag van de conferentie van Bandung.

xipak2De tweedaagse trip van de Chinese president was oorspronkelijk gepland tijdens de reis in september toen Xi ook India, Sri Lanka en de Maldiven bezocht maar dit werd verhinderd door politieke onrust. Op uitnodiging van President Mamnoon Hussain en premier Nawaz Sharif greep het maandag en dinsdag plaats. Dit jaar is het jaar van de vriendschappelijke betrekkingen tussen China en Pakistan. Tussen beide landen werden 51 overeenkomsten getekend die samen $ 46 miljard waard zijn. 30 projecten houden verband met de economische corridor tussen Kashgar in China en de Gwadar zeehaven en 25 daarvan zullen binnen 4 tot 5 jaar worden voleindigd. 21 andere overeenkomsten gaan over energiesamenwerking  van aardgas, steenkool tot zonne-energie en die in totaal 16400 MW aan stroom moeten brengen, het totaal aan Pakistans huidige capaciteit.

Corridor naar zeehaven

Vrij centraal staat de economische corridor tussen beide landen die voorgesteld werd door premier Li Keqiang gedurende zijn bezoek in mei 2013. Deze corridor van 3000 km verbindt Kashgar in China met de Gwadar haven in Pakistan en gaat zowel over weg- en spoorverbindingen als energieverbindingen tussen beide uiteinden. Bedoeling van deze pijplijnen is de straat van Malakka te vermijden die een flessenhals is in oorlogstijd.
China heeft intussen voor 40 jaar de rechten verworven om de Gwadarhaven uit te baten en wil $1.62

Gwadar, onderaan links

Gwadar, onderaan links


miljard in investeren door uitbouw van 10 projecten waarbij een containerterminal van 1200 meter, een vrachtterminal van 300 meter met 4 dokken, een autoweg, een luchthaven, een golfbreker…De haveninfrastructuur nadert de voleindiging en zou tegen het jaareinde geopend worden, aldus havenvoorzitter Dostain Khan Jamaldini op Phoenix TV uit Hongkong.
President Xi stelde er eveneens het eerste project voor van het Zijderoutefonds dat een MoU sloot met een filiaal van de Three Gorges Corp en de Pakistan Private Power and Infrastructure Board ter investering van $ 1,5 miljard om op de Jhelumrivier het Karot Hydropower Project te bouwen in het noordoostelijk landsgedeelte. Het project betreft fase vier uit 5 fasen ter ontwikkeling van de rivier die jaarlijks een capaciteit van 3,2 miljard kWh moet opleveren. De bouw van de waterkracht centrale wordt eind dit jaar aangevat en ze moet klaar zijn tegen 2020. De Chinese kant zal de centrale gedurende 30 jaar uitbaten en nadien overdragen aan Pakistan.
Verwacht wordt dat tijdens het bezoek van Xi China 8 onderzeeërs verkoopt aan Pakistan ter waarde van $ 5 miljard. Er is tevens sprake van honderd Chinese gevechtsvliegtuigen. Ook een bespreking van de veiligheid in Afghanistan stond op het programma. Pakistan zelf heeft af te rekenen met afscheidingsbewegingen zoals in Beloetsjistan waar de Gwadar haven zich bevindt. Er is zelfs sprake om de afgesproken verbindingen door een speciale orde eenheid te laten bewaken. Perskommentaren hebben het over het bezoek als over een trendbreuk of aardverschuiving omdat Pakistan zijn gebrek aan elektriciteit zou kunnen oplossen en ook omdat het land op termijn een regionale macht kan worden. De som die China uittrekt geldt allicht ook als voorbeeld om andere naburen te verleiden.

 Indonesië

Na zijn bezoek aan Pakistan reisde president Xi door naar Indonesië waar hij tot vrijdag verblijft. Vandaag neemt hij in Jakarta deel aan de Afro-Aziatische top  die de zestigste verjaardag viert van de Conferentie van Bandung. Het thema is de versterking van de Zuid-Zuid samenwerking.  33 staatshoofden en vertegenwoordigers van 77 landen zijn aanwezig.
aaxjpXi stelde de top drie punten voor: de Afro-Aziatische samenwerking moet verdiept worden, de Zuid-Zuid samenwerking moet verbreed worden terwijl de Zuid-Noord samenwerking wordt bevorderd. Wat de verdieping van de Afro-Aziatische samenwerking betreft, moeten de twee continenten een win-win samenwerking nastreven, hun ontwikkelingsstrategien op elkaar afstemmen en van hun complementariteit een drijfveer maken in de gemeenschappelijke groei.  Wat de verdieping van de Zuid-Zuid samenwerking betreft, moeten ontwikkelingslanden hun krachten bundelen. Hij riep de Afro-Aziatische landen op samen te werken met ontwikkelingslanden uit  Latijns Amerika, het zuiden van de Stille Oceaan en andere regio’s. Ten derde riep hij de ontwikkelde landen op op basis van wederzijds respect en gelijkheid de kloof tussen Noord-Zuid te helpen dichten zonder voorafgaande politieke voorwaarden te stellen.
Op verzoek van Japanse zijde had de Chinese president ook een gesprek met de Japanse premier Abe. Het gesprek verliep in een opbouwende sfeer en Abe gaf toe dat er nood is aan infrastructuur in Azië en dat zijn land klaar is om met China te discussiëren over deelname wil aan de AIIB. De Chinese Minsheng Bank maakte van zijn kant bekend een groep priveondernemingen te leiden die $ 5 miljard wil investeren in Indonesië.
Donderdag en vrijdag gaat Xi dan naar West Java voor de feestelijkheden naar aanleiding van de herdenking. In 1955 onderschreven 29 landen in een eindmededeling tien principes die het respect onderlijnden voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle naties en die de gelijkheid erkende van alle rassen en alle naties. Naar verluidt streeft gastland Indonesië naar een permanent forum van de Aziatische en Afrikaanse landen.
China wil ook samenwerken met Indonesië om voor $ 500 miljoen activa die corrupte ambtenaren naar China transfereerden, te recupereren. De Indonesische president Joko Widodo bezocht nauwelijks vorige maand China.
Speciale China Daily site, SCMP, En.ce.cn
Lees ook vragen en antwoorden over de eerste Zijderoutefonds investering

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *