Xi Jinping bezoekt Nanning, de poort naar ASEAN

Xi Jinping bezocht bij zijn terugkeer uit Vietnam de zuidelijke hoofdstad van Guangxi Nanning. Hij riep de regio op om een China-ASEAN gemeenschap uit te bouwen met een gedeelde toekomst. Tijdens zijn bezoek aan de stad Laibin lag de klemtoon meer op de rurale revitalisatie die op de agenda staat nu de extreme armoede ook in deze regio is uitgeroeid.

Bezoek aan China-ASEAN Information Habor Foto China Daily Disclaimer

Bij zijn terugkeer van zijn bezoek uit Vietnam woensdag bezocht president Xi Xinping zowel de hoofdstad van de Autonome Zhuang regio Guangxi Nanning als de stad Laibin in centraal Guangxi. Het was de derde keer sinds 20132 dat Xi Nanning bezocht. Vermits Guangxi zich al jaren specialiseert in de betrekkingen en handel met de ASEAN was het normaal dat Xi de China-ASEAN Information Harbor inspecteerde. Hij merkte op dat de ontwikkeling van de informatiehaven die in 2015 gelanceerd werd, bedoeld was om een digitale Zijderoute uit te bouwen tussen China en ASEAN. Guangxi moet een proactieve rol spelen en zijn centrale positie benutten om de ontwikkeling en toepassing van informatisering te versterken waardoor een nieuwe impuls wordt gegeven aan de samenwerking tussen China en de ASEAN, zei hij.

ASEAN

De samenwerking met ASEAN is overigens één van de thema’s van de zes Blue Papers die de  Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie (NOHC) vrijdag heeft gepubliceerd over de resultaten van de nieuwe zijderoutes: ze gaan over de Chinese geneeskunde, de Groene Zijderoute, intermenselijke banden en de samenwerkingsresultaten tussen China-ASEAN, China-Afrika en China-Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.  Xu Jianping van de NOHC preciseerde dat de bilaterale handel met ASEAN steeg van $ 443,6 miljard in 2013 naar $ 975,3 miljard vorig jaar. De cumulatieve wederzijdse investeringen bedroegen in juli van dit jaar meer dan $ 380 miljard dollar en in ASEAN zijn ruim 6.500 ondernemingen met directe investeringen opgericht. Daarnaast werkt China met ASEAN ook samen op het gebied van milieubescherming tot de oceaaneconomie en wordt de digitale economie  een belangrijk aandachtspunt voor de toekomst. Dit neemt niet weg dat China de import van typische ASEAN-producten zal blijven uitbreiden en tegelijkertijd de omvang van de handel in halffabricaten vergroten. Volgens de douane van Nanning waarvan Vietnam sinds 1999 de grootste handelspartner is, steeg deze bilaterale handel met Vietnam tijdens de eerste 11 maanden met 31% tot 222 miljard yuan.

Minderheden

Bezoek aan buurt met veel minderheden Foto Xinhua Disclaimer

De president bezocht te Nanning in het Liangqing-district ook de Panlong-buurtgemeenschap waar ruim 8.000 mensen uit 15 verschillende etnische groepen wonen. Omdat Guangxi de thuisbasis is van veel etnische groepen in China, benadrukte Xi het belang van inspanningen op gemeenschapsniveau om Guangxi uit te bouwen tot een demonstratiezone voor het smeden van een sterk gemeenschapsgevoel voor de Chinese natie. Hij zei dat geen enkele etnische groep in alle opzichten achter mag blijven bij de opbouw van een modern socialistisch land

Landbouw

Donderdagnamiddag inspecteerde Xi de stad Laibin. Tijdens een bezoek aan een suikerrietbasis merkte hij op dat Guangxi, de belangrijkste sucroseproductiebasis van het land, zijn karakteristieke suikerindustrie verder zou moeten ontwikkelen om een grotere rol te spelen bij het waarborgen van de nationale suikerzekerheid en het verhogen van het inkomen van de suikerrietboeren. Hij drong ook aan op meer inspanningen voor het uitbouwen van moderne landbouwindustrieparken. De president riep tevens op tot inspanningen om wetenschappelijke innovatie te stimuleren, de industriële keten uit te breiden en de toegevoegde waarde te vergroten om de hoogwaardige ontwikkeling van de industrie te bevorderen.

Beleid

Vrijdagmorgen hoorde Xi de verslagen van het regionaal partijcomité en van het bestuur. Xi merkte op dat de revitalisering van het platteland een basisproject is voor het opbouwen van China’s kracht in de landbouw en zei dat Guangxi gerelateerde plannen moet implementeren en solide vooruitgang moet boeken. Hij vond nog dat Guangxi de voordelen van rijke hulpbronnen ten volle moet benutten en de moderne karakteristieke landbouwindustrieën krachtig ontwikkelen. Xi drong er bij de regio op aan al het werk uit te voeren met de nadruk op het smeden van een sterk gemeenschapsgevoel voor de Chinese natie en een pioniersrol te blijven vervullen bij het bevorderen van etnische eenheid en vooruitgang. Om de gemeenschappelijke welvaart voor iedereen te bevorderen, is het absoluut noodzakelijk om de kloof tussen stedelijke en landelijke gebieden, en tussen verschillende regio’s en etnische groepen, gestaag te verkleinen, voegde Xi eraan toe.

Bronnen China Daily, Xinhua, Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email