In Xiong’an graven ze al

In Xiongan waar er een nieuw stedelijk gebied moet komen, zullen binnenkort graafwerkzaamheden beginnen. Niet voor de ondergrondse stad die daar ook wordt gepland, maar voor een archeologisch park.

Chinese archeologen zullen tot april 2018 op grote schaal opgravingen verrichten in een zone van 100 km².

Eerst fase van Xiongan N.A.

Daar begint de ontwikkeling van een reusachtig nieuw stedelijk gebied. In Xiongxian, Rongcheng en Anxin, districten van de provincie Hebei, zal de Xiongan New Area worden aangelegd. Het is de bedoeling de hoofdstad Beijing, 100 kilometer meer naar het noorden, te ontlasten. Zowel de duurzame en evenwichtige groei van Beijing zelf als die van de grote regio eromheen zullen daarbij gebaat zijn. De overheid heeft de ambitie om de nieuwe megastad Xiongan uiteindelijk 2.000 km² groot te laten worden. Het is een project vergelijkbaar met Shenzhen en Pudong, speciale economische zones vlakbij Shanghai die uitgegroeid zijn tot moderne, welvarende steden.

In de grond

Bovendien heeft geologisch onderzoek uitgewezen dat de toestand van de bodem in Xiongan nog meer perspectieven biedt. De ondergrond is geschikt voor de bouw van shopping centra, entertainmentcomplexen en ‘andere infrastructuur’. Daarmee zijn waarschijnlijk nutsvoorzieningen en defensie bedoeld. Niet alleen de geologen, maar ook de archeologen hebben grote interesse en krijgen het woord. Al 10.000 jaar lang hebben er mensen in Xiongxian, Rongcheng en Anxin gewoond. Er zijn daar onder- en bovengronds vele culturele overblijfselen te vinden. Eerder al waren er belangrijke vondsten zoals de ruïnes van Nanyang, een beschermd monument. De onderzoekers vonden er een stad en een fort uit de oudheid, bronzen voorwerpen en aardewerk. Dat alles dateerde van de periode van de Oostelijke Zhou-Dynastie (770 -221 voor onze tijdrekening).

Archeologenfeest

De China Academy of Urban Planning and Design schat dat er intussen 293 archeologische gebouwen en schatten getraceerd zijn die voor monumentenzorg in aanmerking komen. Op dat terrein was Xiongan tot nog toe onontgonnen. Nu zijn er acht teams van archeologen aan het werk en de staat overweegt de aanleg van een archeologisch park. De overheidsdienst voor het cultureel erfgoed heeft toestemming gegeven voor gedetailleerd grondonderzoek en proefopgravingen. Die starten eerst in de zone van 100 km² waar de planners met de ontwikkeling van Xiongan New Area zullen beginnen. Er is echter ook al een overzicht van het erfgoed en bescherming ervan in de zone van 200 km² voor de middellange termijn.

Eerherstel voor Liang Sicheng?

Beeld uit een CCTV docu over Liang Sicheng

Critici van de Chinese urbanisatie betreuren het dat China vaak niet zorgvuldig met zijn erfgoed omspringt. Ontwikkelaars en ambtenaren laten veel slopen of vernietigen wat ze eigenlijk beter zouden kunnen bewaren. Achteraf wordt dat betreurd en doen overheden bijvoorbeeld een poging om gebouwen te reconstrueren of na te maken. Fake antiek die niet altijd geslaagd is. Misschien pakken de ontwikkelaars van de Xiongan New Area het beter aan. Het zou een uitstekende manier zijn om de nagedachtenis te eren van Liang Sicheng (1901 – 1972). Liang was een architect die zich sterk maakte voor monumentenzorg en die in China bekend is. Hij was ook een man die tijdens de Culturele Revolutie werd vervolgd voor een zeker plan. De architect kwam voor het eerst met het idee dat Beijing zich moest concentreren op zijn rol als politiek en cultureel centrum en dat er daarom … in de buurt een totaal nieuwe stad moest komen. Dat kan geen toeval zijn.
Bronnen: Xinhua, sixthtone.com, kaogu.cn (website van het archeologie-instituut van de CASS), South China Morning Post, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *