Zal de telefoondiplomatie van Xi iets uithalen ?

In nog een rondje telefoondiplomatie heeft Xi zijn visie op de Koreaanse crisis tegenover Trump uiteengezet. De verslagen van het gesprek geven een indruk van verzoening, maar intussen houden zowel de VS als Noord-Korea hun dreigende taal en uitdagende handelingen vol.

De Chinese President Xi Jinping en zijn Amerikaanse collega Donald Trump hadden alweer een telefoongesprek over Korea.

Telefoondiplomatie

Volgens de officiële Chinese pers heeft Xi gezegd dat China vastbesloten blijft om te zorgen dat er geen verdere verspreiding van kernwapens komt. Even onvermurwbaar streeft Beijing naar vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland. Xi herhaalde dat de nucleaire kwestie moet worden opgelost door gesprekken. De Chinese president heeft daaraan toegevoegd dat er een combinatie nodig is van dialoog en een breed scala aan maatregelen.

Punt van overeenstemming

Volgens de Chinese media heeft Trump geantwoord dat Washington erg bezorgd blijft over de situatie. De Amerikaanse president ‘hecht belang aan de essentiële rol die China speelt bij de oplossing van de crisis’. De persdienst van het Witte Huis legde vooral de nadruk op het feit dat de beide presidenten de Noord-Koreaanse acties veroordelen. In de Amerikaanse verklaring staan citaten van Xi en Trump, zoals ‘provocerend en destabiliserend’, ‘gevaar voor de wereld en niet in het belang van Pyongyang zelf’.

Samenwerking

De presidenten hebben afgesproken om in contact te blijven. Xi voegde daaraan een positieve beoordeling toe van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en samenwerking. Hij bedoelde daarmee de communicatie tussen werkgroepen rond diplomatie, veiligheid en economie. Er is daarnaast een dialoog over uitwisselingen, ordehandhaving en cybersecurity. De twee presidenten kijken uit naar het bezoek van Trump aan China, later in het jaar.

Intussen in Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft de VS het THAAD antiraketsysteem nu compleet laten installeren op zijn grondgebied. Yonhap, het officiële persagentschap van Zuid-Korea, heeft dat gemeld. Vier bijkomende lanceerinrichtingen zijn naar de basis in Seongju getransporteerd. Ze worden toegevoegd aan twee al aanwezige installaties en een radar. Seongju bevindt zich op 220 km van de hoofdstad Seoul. Plaatselijke bewoners hebben tevergeefs geprobeerd om het transport te verhinderen. Ze zijn tegen THAAD onder andere omdat ze zich juist zorgen maken over hun veiligheid. Zij vrezen ook de elektromagnetische straling van de radar. De politie heeft de demonstranten met geweld verwijderd.

China tegen THAAD

In juli heeft Cui Tiankai, de Chinese ambassadeur in de VS, verklaard dat ‘de plaatsing van THAAD een ernstige bedreiging is voor de strategische veiligheid van China’. China heeft THAAD altijd sterk veroordeeld en bestreden. Gisteren reageerde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bij monde van woordvoerder Geng Shuang. Tijdens een standaard persconferentie zei hij: ‘China eist dat de VS en Zuid-Korea de veiligheidsbelangen van China en andere landen in de regio respecteren. Daarom moet de plaatsing van THAAD worden stopgezet en moet alles worden verwijderd’.

Alles kan erger

Er zouden echter in De VS weer stemmen opgaan om krachtiger wapens en zelfs atoomwapens in Zuid-Korea te plaatsen. Anderen pleiten ervoor om dat land toestemming te geven of te helpen zelf dat soort wapens te ontwikkelen. Dat werpt weer een ander licht op een specifieke nadruk die Xi heeft gelegd in zijn telefoondiplomatie. China wil absoluut geen verdere verspreiding van kernwapens.

De weg van de sancties

De VS probeert in de VN-Veiligheidsraad steun te krijgen voor extra zware sancties tegen de Democratische Volksrepubliek Korea. Die zouden onder meer inhouden dat China en India de toevoer van olie naar dat land moeten stopzetten. Vooral China exporteert nog olie naar de Noord-Korea. Japan en een aantal grote westerse landen willen stemmen winnen voor de Amerikaanse resolutie. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, onlangs verkozen op basis van een programma van vrede en toenadering tot Noord-Korea, ziet zich gedwongen om de VS hierin te volgen. De Democratische Volksrepubliek Korea reageert met de sarcastische belofte van ‘nog meer cadeautjes voor de VS’. Rusland zal tegen extra sancties waarschijnlijk een veto uitspreken.

Wat doet China?

telefoondiplomatie

De persconferentie van BuZa

Sommige regeringsadviseurs in China zouden er nu voor zijn om de olietoevoer naar Noord-Korea inderdaad stop te zetten. Volgens waarnemers in en buiten China heeft Beijing echter goede redenen om dat advies niet te volgen. Van een ernstige ontwrichting van de economie in Noord-Korea zou de bevolking daar het eerste slachtoffer zijn. De sociale gevolgen, zoals een mogelijke vluchtelingenstroom, zouden een grote weerslag hebben op China. Levensbedreigende sancties zoals de VS voorstelt zullen waarschijnlijk niets uithalen. Wel bestaat het gevaar dat ze een conflict tussen Noord-Korea en China uitlokken, met rampzalige gevolgen. Die overwegingen zullen zeker een rol spelen bij de Chinese deelname aan de komende discussie in de VN. China zal in elk geval volhouden dat sancties zonder dialoog geen zin hebben.
Bronnen: Xinhua, South China Morning Post, www.fmprc.gov.cn (website BuZa China), Global Times, The Asia Pacific Journal

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Zal de telefoondiplomatie van Xi iets uithalen ?

  1. Trump zei tegen Xi we bouwen een muur tegen de raket genaamd THAAD en laat Kim het betalen. Aangezien we geen handel hebben met Kim kunt je de rekening aan Kim sturen omdat China zoveel handel met Noord Korea heeft. Dezelfde truc als met Mexico.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *