AIIB overeenkomst vandaag getekend

Vandaag tekenden 50 vertegenwoordigers van de stichtende landen de stichtingsakte van de Asian Infrastructure Investment Bank. Ondertussen heeft de Europese Bank voor Heropbouw en Ontwikkeling te kennen gegeven met de nieuwe bank te willen samenwerken. Na de ondertekening wordt het document aan de deelnemende landen ter ratificering voorgelegd zodat de nieuwe bank tegen het jaareinde operationeel kan zijn.

AIIBsingapr

De 57 na het akkoord in Singapore


De 57 stichtende leden bereikten een maand geleden in Singapore een overeenkomst over de statuten van de nieuwe bank en maandag tekenden 50 alvast de stichtingsakte. 7 stichtende leden hadden nog niet de toelating van hun land om te tekenen, maar ze hebben nog tot het jaareinde tijd om dit te doen: het zijn Denemarken, Koewait, Maleisië, de Filippijnen, Polen, Zuid-Afrika en Thailand Het beginkapitaal beloopt $ 50 miljard dat kan oplopen tot 100 miljard. Volgens de Wall Street Journal zal China $ 29 miljard bijdragen wat zoveel is als India, Rusland, Zuid-Korea en Australië samen. China heeft met 30 % aandelen in de bank voor 26 % beslissingsrecht. De Aziatische leden krijgen 75% van het voorzien kapitaal, de niet Aziatische 25%. Het hoofdkwartier komt in Beijing. Verwacht wordt dat Jin Lichun die het voorbereidend secretariaat leidde ook de voorzitter wordt. Zoals bekend is het voornamelijk de bedoeling om de infrastructurele verbindingen langs de voormalige zijderoutes te verbeteren.
De South China Morning Post meent uit diplomatieke bron te weten dat bepaalde Europese stichtende landen aandringen op het voorzien van superviserende zetels om het uitlenen te controleren naar landen die een probleem zouden kunnen krijgen met het terug betalen. China zou bezit 26 % van de stemmen maar om fundamentele zaken te veranderen is echter 75 % vereist. Volgens de Indonesische afgevaardigde in Beijing Soegeng Rahardjo  is China niet uit op een veto-macht.
Ondertussen heeft de voorzitter van de European Bank for Reconstruction and Development Suma Chakrabarti op een seminarie in Beijing gezegd te hopen dat beide banken samen zullen werken in de strijd tegen de klimaatwisseling en het samenwerken op het vlak van investeringen in duurzame infrastructuur.
President Xi Jinping heeft de 50 vertegenwoordigers ontmoet en premier Li Keqiang liet een geschreven boodschap voorlezen. Na de ondertekening wordt het document aan de verschillende landen ter ratificatie voorgelegd. Zo zou de bank tegen het jaareinde worden opgericht. Wie alvast niet meedoen zijn Japan en de VS. Totnutoe ontbreekt ook België in het verhaal. Zoals bekend is onze minister van Financiën een sterke atlantist. Tijdens het koninklijk bezoek riep Xi Jinping België echter op mee te doen als gewoon lid. Vlaams Ministerpresident Bourgeois speelt van zijn kant met het idee om het “IJzeren Rijn”-project in het kader van de hernieuwde Zijderoute te laten herleven. China Daily publiceerde onlangs een opinieartikel van  Boiurgeois  “Flanders, China ‘have a lot to offer each other”(Vlaanderen en China hebben elkaar veel te bieden).
China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *