Boao Forum for Asia 2014: kan China overtuigen?


Boao panelVan 8 tot 11 april is het Boao Forum for Asia (BFA) 2014, in de badstad waar de jaarlijkse bijeenkomst zijn naam aan dankt. Premier Li Keqiang reikt op en naast het forum de hand naar de landen in de regio.

Boao ligt in de zuidelijkste provincie van China: het ‘tropische’ eiland Hainan. Het BFA wil het Aziatische antwoord op Davos zijn, maar blijft heel erg een Chinees evenement. Wel tonen buurlanden en grote wereldmachten veel belangstelling. Elk jaar wonen meer dan 1500 officiële vertegenwoordigers het forum bij, waarvan 20% hooggeplaatste politici, 55% leiders van topbedrijven, 5% academici  en 20% persoonlijkheden uit de wereld van media en kunst. Op de selecte gastenlijst vinden we zittende staats- en regeringsleiders van China, Australië, Zuid-Korea, Vietnam, Laos, Namibië, Pakistan,Timor Leste en Rusland. Er zijn ministers in functie, vooral van gastland China zelf. Verder van Australië, Sri Lanka, India, Maleisië, Bangladesh. Uit Japan en de Filippijnen komen enkel voormalige leiders en politici. Ook uit de EU en de VS treden ex-ministers op in het forum (de vroegere minister van Financiën van de VS, Henry Paulson). In de grootste deelnemersgroep vinden we dan wel de afgevaardigden van Japanse bedrijven terug, o.a. Nippon Yusen (scheepvaart), Japan Post Holdings, Toyota, Panasonic, Asahi. Het valt op dat de Russische energiemaatschappij Gasprom een forse delegatie stuurt.

China en een toekomst voor Azië

Dit jaar is het centrale thema van het forum ‘de nieuwe toekomst van Azië’. De bijeenkomst wil vaststellen wie de nieuwe actoren zijn die de groei kunnen stimuleren. Dinsdag en woensdag gingen de zittingen over een groot aantal aspecten van financiën, handel en economie in Azië en China, bijvoorbeeld: innovatie en praktijk bij de financiering van het midden- en kleinbedrijf, de impact van klimaatswijziging en van internet en de nieuwe media op financiën en economie, de aanpak van recessies, de creatie van een consumptiemaatschappij, een vergelijking tussen India, Japan en China enz. Ook de verhouding tussen de TTP, de RCEP, de TTIP, Doha en de WTO en de opstelling van Aziatische landen kwam dan al ter sprake. Op donderdag en vrijdag wordt de  samenwerking van privé- en staatsondernemers uit China en uit een aantal grootmachten onder de loep genomen: Australië, Rusland, Japan en de VS.

Dat het BFA, naar eigen zeggen, een meningsuitwisseling wil bevorderen tussen Azië en de wereld komt tot uiting in thema’s als de hervormingen in de EU, de conflicten in de Oost- en Zuid-Chinese Zee, een gedragscode in cyberspace. Specifiek voor Azië zal het forum de nieuwe toekomstkansen onderzoeken die APEC biedt, de concurrentiekracht van Azië, de plannen voor een herleving van de zijderoute (ook overzee!), de invloed van de klassieke wijsheid en culturen uit Azië. De overwegende inbreng van gastland China zit niet alleen in die selectie van onderwerpen, maar ook in de presentaties en besprekingen van de urbanisering, de vrijhandelszone van Shanghai en de vooruitzichten voor Hongkong en de dialoog met Taiwan.

Li verzoenend, maar ook beginselvast

Li atPremier Li Keqiang heeft in een belangrijke toespraak gezegd dat China het Trans-Pacific Partnership (TPP) met een open geest en welwillendheid tegemoet treedt. ‘China vindt deze vorm van samenwerkingprima voor zover ze de wereldhandel bevordert en leidt tot een eerlijke en open manier van handel drijven. Regionale economische integratie dient het gezamenlijk belang van alle Aziatische landen en China steunt daarom ook de totstandkoming van de RCEP’. Li vindt daarnaast dat de Wereldhandelsorganisatie zijn hoofdrol in de wereldhandel moet behouden en dat regionale handelsovereenkomsten een belangrijke aanvullende, dus ondergeschikte, functie daarbij moeten vervullen.

De onderhandelingen rond het TPP worden sinds 2008 gedomineerd door de VS. Voor China zijn drempels opgeworpen die het beletten toe te treden tot de TPP, onder andere de voorwaarde dat de centrale regering op een andere manier zou moeten omgaan met staatsondernemingen. China mikt meer op een correcte oprichting van het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) een vrijhandelsakkoord tussen de 10 lidstaten van ASEAN en hun vrijhandelspartners Australië, China, India, Japan, Korea en Nieuw Zeeland.

Een ander voorbeeld van het soort betrekkingen dat China nastreeft is het bezoek van belangrijke vertegenwoordigers van Australië. Premier Abbott en handelsminister Robb zijn in China, Abbott onder andere als deelnemer aan het BFA. Ze zijn blijkbaar al een eind op weg naar een vrijhandelsakkoord van tientallen miljarden dat gunstig voor de beide landen zou zijn. China wil ook graag investeren in Australië, maar daarover lopen de onderhandelingen stroever, alweer door het wantrouwen voor de staatsbedrijven. Li Keqiang herhaalde dat China in Azië graag een vredelievende probleemoplossende samenwerking ziet, bijvoorbeeld bij de conflicten in de Stille Oceaan, maar dat het altijd zal opkomen voor zijn territoriale integriteit.

Bronnen: Xinhua, International Business Times, Western Australia Today, Wikipedia

Zie ook  http://english.boaoforum.org/

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *