China-Afrika, een witboek

De Chinese regering heeft, voor het eerst, een witboek gepubliceerd over de samenwerking tussen China en Afrika op het gebied van handel en economie. Het gaat over de resultaten tot nog toe en schetst een zonnige toekomst voor de economische groei van de beide partners.
Een paar belangrijke uitspraken in het 29 pagina’s tellende boekje: de betrekkingen helpen Afrika de millenniumdoelstellingen te bereiken. Ze zijn in het belang van beide deelnemers, en brengen hen allebei welvaart en vooruitgang. De bewijzen hiervoor moeten komen van cijfers en feiten over toenemende handel en investeringen en over de samenwerking bij de opbouw van infrastructuur en op andere terreinen.
Een groot voordeel is dat de beide partijen elkaar kunnen aanvullen, onder andere omdat ze allebei nog volop bezig zijn op hun eigen manier te industrialiseren en te verstedelijken.
China is nu Afrika’s grootste handelspartner geworden, met een huidig volume van meer dan honderd miljard dollar.
Investeringen in bedrijven zijn er vooral gekomen, en wel supersnel, sinds in 2000 het Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC) is opgericht. Ook een aantal Afrikaanse bedrijven doet het tegenwoordig erg goed op de Chinese markt.
De Chinese regering stimuleert Chinese bedrijven en ondersteunt ze bij hun activiteiten in Afrika.
Beijing zorgt er ook voor dat ze letten op hun goede naam en waakt hierover met maatregelen en instructies.
Grondstoffen, een van de grote rijkdommen van Afrika, vormen natuurlijk een belangrijk onderdeel. Het is volgens het witboek China’s streven om de grondstoffen te ontginnen en te benutten samen met de Afrikaanse landen en met internationale ondernemingen. Dat moet gebeuren op een transparante en veelvormige manier die ingaat tegen monopolievorming en uitsluiting.
Beijing stimuleert de Chinese bedrijven om deel te nemen aan infrastructuurwerkzaamheden.
Ook voor de kwaliteit van het bestaan van de Afrikaanse volkeren heeft China oog, aldus de auteurs van het witboek (de voorlichtingsdienst van de regering). Het helpt bij de realisatie van openbare voorzieningen, bij de productieverhoging van de landbouw, in de gezondheidszorg.
China doet aan schuldverlichting en levert humanitaire hulp, onder andere bij natuurrampen.
FOCAC is de voornaamste structuur voor dit alles. Ze regelt onderhandelingen en conferenties van verschillende betrokken groepen zoals ministers, ambtenaren en ondernemers.
Zo zijn er in de tien jaar van het bestaan 4 ministerconferenties belegd en een topconferentie.
China ziet het partnerschap met Afrika als een manier om het streven te ondersteunen naar een nieuwe wereldorde. Dit moet een situatie worden waarbij de economische en politieke verhoudingen tussen de landen eerlijk zijn en op rede gebaseerd.
Er ontstaat ook een bondgenootschap met Afrika rond een aantal grote wereldproblemen, zoals de klimaatsverandering.
Volgens Beijing is dit een goed moment om met een dergelijk witboek te komen. De samenwerking tussen China en Afrika staat voor een historische nieuwe wending. De handels- en economische relaties, de opbouw van infrastructuur en ontwikkelingscapaciteit zullen een nieuwe schwung krijgen en ook in de financiële en de toeristische sectoren begint er allerlei moois te bloeien.
China zou verder bereid zijn nog meer landen en internationale organisaties te betrekken bij het promoten van vrede, ontwikkeling en vooruitgang in Afrika.
Gelijkheid, wederzijds voordeel en gezamenlijke ontwikkeling moeten bij alle relaties met Afrika de hoofdprincipes zijn, zo staat het in het witboek. De samenwerking moet doeltreffend en realistisch zijn en de partners moeten elkaar op vriendschappelijke wijze raadplegen en met raad en daad bijstaan.
De volledige Engelse tekst is hier te vinden:
http://news.xinhuanet.com/english2010/china/2010-12/23/c_13661470.htm
Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *