EU-China Dialoog op Hoog Niveau

China heeft beloofd verder de euro te ondersteunen, in samenspraak met de eurolanden; China zal ook verder overheidsobligaties kopen van eurolanden die door speculanten aangevallen worden.

Wang Qishan


Dat verklaarde vice-premier Wang Qishan volgens  Europese topambtenaren die deelnemen aan de derde jaarlijkse EU-China Dialoog op Hoog Niveau over Economie en Handel. In de Chinese staatsmedia werd het steunengagement eveneens vermeld zonder details.
De EU is de grootste uitvoermarkt voor China. De bilaterale handel ligt in 2010 dertig procent boven het crisissjaar 2009. Stabiliteit in de EU is dus belangrijk voor China. Aankopen van obligaties in euros past ook in de Chinese strategie om niet al hun spaarcenten in dollars te beleggen.Eurocommissaris Olli Rehn looft de international inspanningen om de stabiliteit van de eurozone te helpen ondersteunen; zowel concrete steunmaatregelen als verbale steunbetuigingen zijn belangrijk.
China heeft aan de steun geen specifieke eis voor compensaties verbonden. Wel heeft het zijn oude verzoeken herhaald: geef ons het statuut van markteconomie en hef het wapenembargo van 1989 eindelijk op. Karel de Gucht, eurocommissaris voor Handel, denkt dat opheffen van het embargo niet kan, want daarvoor zou unanimiteit van alle EU-landen vereist zijn (en er zitten tussen de EU-landen pionnen van de USA die mordicus het embargo willen handhaven, nvdr) . En het statuut van markteconomie toekennen wil de EU al evenmin, want dat zou China beter beschermen tegen Europese en andere anti-dumping maatregelen; volgens De Gucht  maakt China wel vooruitgang, maar heeft het nog ver te gaan om aan de criteria van een markteconomie te beantwoorden.
Bron: Financial Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.