China niet akkoord met verlaging kredietrating

Het agentschap Moody’s heeft de kredietrating van de Chinese staatsschuld verlaagd. Daarmee zakt China net onder het niveau van België. De Chinese overheid vindt de beoordeling verkeerd.

kredietratingMoody’s heeft de kredietrating  verlaagd van Aa3 (het niveau van België) tot A1. De reden is het risico op termijn van enkele jaren voor de financiële sterkte van de Chinese staat. Een grote verrassing is de nieuwe rating niet, want vorig jaar had Moody’s al een negatief vooruitzicht – risico op daling – aangekondigd. Nu zijn de vooruitzichten weer stabiel, er wordt geen verdere daling verwacht.
Moody’s vreest voor het totale schuldniveau van China (centrale en lokale overheid plus ondernemingen en privépersonen). Dat ligt niet abnormaal hoog, maar is sinds 2008 sterk gestegen. Moody’s gaat ervan uit dat de hervormingen die aan de gang zijn de stijging zullen afremmen. Maar door maatregelen die de groei op peil houden zullen de schulden toch blijven toenemen en kunnen ze een risiconiveau bereiken. Indien dan een crisis uitbreekt zal de centrale overheid moeten bijspringen wat haar financiële sterkte in gevaar kan brengen.
De lagere rating heeft tot gevolg dat China een hogere rente zal moeten betalen op nieuwe staatsleningen in het buitenland. Ook staatsbedrijven zullen een hogere rente moeten betalen in het buitenland. Toch blijft de invloed beperkt. De wisselkoers van de yuan en de beurs van Shanghai verzwakten na de bekendmaking maar herstelden zich al snel.

Niet akkoord

Het Chinese ministerie van Financiën gaat niet akkoord met de verlaging van de rating. De negatieve beoordeling steunt op een onaangepaste methode van inschatten, die de problemen van de Chinese economie uitvergroot en onvoldoende rekening houdt met de hervormingen die de overheid doorvoert.
Het ministerie stelt dat de stijging van de schuld van de Chinese centrale staat beperkt zal blijven. Tegelijk wordt er voor gewaakt dat de schulden van de lokale overheden en van de staatsbedrijven geen negatieve invloed kunnen uitoefenen op de centrale staatsschuld.
Ook de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie (NOHC: een plan superministerie) heeft gereageerd. Eind september 2016 bedroeg de totale schuldgraad van China 255,6% van het bnp, en dat is lager dan het gemiddelde van de ontwikkelde landen. Bovendien bedroeg de stijging op jaarbasis nog slechts 2,5% en vertraagde ze al zes maanden zonder onderbreking.
NOHC wijst erop dat door de huidige hervormingen de resultaten van de bedrijven moeten verbeteren. Daardoor vermindert de kans dat schulden niet terugbetaald worden. Dat relativeert de vrees van Moody’s voor de te hoge bedrijfsschulden. De privépersonen hebben echter een hoge spaarquote. Een subprime crisis zoals in de VS is onwaarschijnlijk.
NOHC herhaalt dat het proactief werkt naar een vermindering van de totale schuldgraad, zonder de stabiliteit van de economie in gevaar te brengen. Dat is een strategische oriëntatie, en een sleutelonderdeel van de economische hervormingen van de aanbodzijde. Daarmee bedoelt NOHC onder meer het sluiten van onrendabele bedrijven met schulden en het efficiënter maken van de anderen.
Bronnen: Reuters, China.org.cn , Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *