China en Vietnam naar oplossing voor Zuid-Chinese Zee, vertrekkende van Beibu

Door redactie op 6 november 2015

Een tweedaags bezoek van Xi Jinping aan Vietnam heeft overeenkomsten en intentieverklaringen opgeleverd. China en zijn buurland zullen samenwerken aan ideologische, culturele vorming en aan infrastructuurprojecten. Belangrijker echter lijken de voorzichtige toenaderingspogingen over de Zuid-Chinese Zee.

vietnamese fotoDe twee communistische partijen die de landen besturen zullen een aantal kaderleden de komende vijf jaar gezamenlijk opleiden. Xi en Trong hebben als partijleiders afgesproken om groeiende inzichten bij de opbouw van hun politieke organisaties en ervaringen opgedaan bij de machtsuitoefening te delen. Volgens Xi zijn de vooruitzichten voor het socialisme in beide landen nauw met elkaar verweven. Xi feliciteerde de Communistische Partij van Vietnam (CPV) met haar 85e verjaardag en Vietnam zelf met zijn 70e verjaardag. De twee landen zullen culturele centra bij elkaar oprichten. De vrije doorvaart wordt verzekerd aan de monding van de Beilunrivier, ook Ka Longrivier genoemd, die de twee grensprovincies Guangxi in China en Quang Ninh in Vietnam met elkaar verbindt.

Infrastructuur

Er zijn memoranda van overeenstemming over de samenwerking bij infrastructuurwerken en productiecapaciteit. China en Vietnam zullen een haalbaarheidsstudie uitvoeren inzake het project voor de spoorwegverbinding tussen Hanoi en de Vietnamese steden Lao Cai (aan de grens met China) en Haiphong. De lijn zal 381 km lang zijn en een investering van 4 miljard euro vergen. China geeft de komende vijf jaar voor 144 miljoen euro hulp om bij te dragen aan de bouw van scholen en ziekenhuizen in Vietnam en leningen met rentesubsidie ter waarde van 230 miljoen euro voor een stadsspoorweg in Hanoi en van 275 miljoen euro voor een snelweg in Quang Ninh, de provincie die grenst aan China.

Tonkin-Gulf-JRMZ

Buiten Beibu treden

China en Vietnam zijn overeengekomen om vanaf december samen toezicht uit te oefenen over wateren net buiten de Beibu Gulf. In de bilaterale officiële verklaring daarover noemen de twee landen dat een belangrijk begin van hun verdere maritieme samenwerking. Zij zullen daarbij vertrekken van bestaande overlegmechanismen waarmee ze hun geschillen over de afbakening van gebieden in de Beibu Gulf, de Golf van Tonkin voor Vietnam, regelen. Het moet ook het begin vormen van een gezamenlijke uitbating van de wateren daar. De Beibu Gulf ligt tussen het noorden van Vietnam (Tonkin) en de Chinese regio Guangxi Zhuang en de provincies Guangdong en Hainan. De twee landen hebben in 2000 akkoorden gesloten over de demarcatie en de visserij in het gebied. Ze hebben allebei een speciale economische zone en ontwikkelingsplannen voor hun gebieden. Het Chinese plan past in de ‘Go West’-strategie voor de opwaardering van het westen en het centrum, en in de samenwerking met de landen van de Asean.

Goede wil van twee kanten

Xi en Trong toasten

Xi en Trong toasten

Xi Jinping en Li Keqiang hebben er respectievelijk nu voor het bezoek van Xi en in april van dit jaar op aangedrongen om de akkoorden beter in praktijk te brengen. Ze hebben ook voorgesteld om vertrekkende van die samenwerking de mogelijkheden af te tasten voor oplossingen in andere gebieden van de Zuid-Chinese Zee. Xi heeft de Nationale Vergadering, het parlement, van Vietnam toegesproken en gevraagd om de 65e verjaardag van het aanknopen van diplomatieke betrekkingen te vieren door de betrekkingen de goede richting op te sturen en de traditionele vriendschapsbanden aan te halen. Uiteraard herhaalde de Chinese president dat er wederzijdse voordelen zijn aan een samenwerking die de volkeren vrede, stabiliteit en welvaart kan brengen.

Van zijn kant heeft Nguyen Phu Trong, de leider van de Communistische Partij van Vietnam, zijn Chinese collega Xi Jinping als leider van de Communistische Partij van China, gevraagd de Zuid-Chinese Zee niet te militariseren. Trong wil ‘met overlegmechanismen en met een gedragscode de geschillen daar beëindigen’, om te komen tot een ‘grondige oplossing voor de lange termijn, die voor beide zijden aanvaardbaar is’. Het is mogelijk dat de beide partijen een basis gevonden hebben om vertrekkende van Beibu/Tonkin verder in (de Zuid-Chinese) zee te gaan.

Xinhua, Chinhphu.vn (de website van de Vietnamese regering),  Bloomberg, BBC, China Daily Asia, SCMP, Wikipedia, Chinagate,

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: , ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief