Corruptie: Familie van Zhou Yongkang veroordeeld - chinasquare.be | chinasquare.be

Corruptie: Familie van Zhou Yongkang veroordeeld

Door redactie op 16 juni 2016

Zhou Bin is veroordeeld tot 18 jaar gevangenis wegens corruptie en illegale zakenactiviteiten. Hij is de 44-jarige zoon van Zhou Yongkang, die in 2015 tot levenslang veroordeeld is voor corruptie, machtsmisbruik en het bekend maken van staatsgeheimen. Zhou senior was tot 2o12 lid van de negenkoppige hoogste partijleiding en verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid.

Zhou Yongkang

Zhou Yongkang voor het gerecht

Een rechtbank in Yichang (provincie Hubei) heeft Zhou junior woensdag veroordeeld. Zhou Bin maakte misbruik van de invloed van zijn vader . Samen met zijn vader kreeg hij 98 miljoen yuan steekpenningen en op zijn eentje nog eens 124 miljoen. Bovendien deed hij zonder toestemming zaken in sectoren die wettelijk beperkt zijn en verstoorde daardoor de markt. Naast 18 jaar gevangenis kreeg hij ook een boete van 350 miljoen yuan. Zijn vermogen is geconfisqueerd. Toen zijn vader in 2013 in opspraak kwam vertrok Zhou Bin naar de VS. Na onderhandelingen met de Chinese overheid keerde hij in december 2013 terug en werd opgepakt. De formele in verdenking stelling van zijn vader gebeurde pas zes maanden later.

Op 8 juni had dezelfde rechtbank ook al de tweede vrouw van Zhou Yongkang, Jia Xiaoye, een voormalige televisiejournaliste, veroordeeld tot 9 jaar gevangenis en één miljoen yuan boete wegens het aanvaarden van steekpenningen en het misbruik maken van haar positie.

Zhou Yongkang is de hoogste Chinese leider die veroordeeld werd sinds de Bende van Vier na de Culturele Revolutie. Naast zijn zoon en vrouw zijn ook een aantal andere personen uit zijn omgeving veroordeeld of in verdenking gesteld wegens corruptie. Het gaat onder meer om vertrouwelingen waar Zhou mee werkte toen hij provinciaal partijsecretaris was in Sichuan tussen 1999 en 2002 en om verantwoordelijken van de oliesector waar Zhou voordien verantwoordelijk was. Ook Zhou Bin vergaarde zijn fortuin in de oliesector. Zhou Yongkang ondersteunde ook tot het einde de politieke opgang van Bo Xilai, een lid van het 20-koppige Politbureau die in 2012 wegens corruptie opgepakt werd.

Bronnen: Xinhua, Caixin, SCMP, BBC

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: , ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief