Dorpshoofd van Wukan veroordeeld voor omkoping. Inwoners protesteren.

Het vroegere dorpshoofd van Wukan, de 72-jarige Lin Zulian, is gisteren voor omkoping veroordeeld tot meer dan drie jaar gevangenisstraf. Hij had schuld bekend en zal niet in beroep gaan. In juni werd Lin gearresteerd en ontslagen. Inwoners van Wukan waren woedend en zijn dat nu nog meer. Zij nemen zich voor protestacties te organiseren.

dorpshoofd van WukanDe lokale nieuwswebsite southern.cn bracht de berichtgeving die door andere officiële media en door buitenlandse media (gedeeltelijk) werd overgenomen.

Het proces

Het hof van Foshan, net zoals Wukan in de provincie Guangdong, achtte Lin Zulian schuldig aan het aannemen van 443.000 yuan (58.000 euro) smeergeld bij het opzetten van bouwprojecten in het dorp en van 150.000 yuan (19.000 euro) aan steekpenningen bij andere contracten voor het dorpscomité, onder andere voor de aankoop van baggerschepen. Een beschuldiging dat hij had geknoeid met offertes werd verworpen. De beklaagde had al eerder schuld bekend op televisie en herhaalde zijn bekentenis tijdens het proces. De rechters veroordeelden hem tot 37 maanden gevangenisstraf en de betaling van een boete van 200.000 yuan (26.500 euro). Lin heeft verklaard dat hij zich zal excuseren bij de inwoners van Wukan en bij zijn familie, vrienden en kennissen. Hij zei dat hij van de zaak zal leren en dat hij zich voortaan aan de wet wil houden. Hij ‘vertrouwt op de uitspraak van het hof’. Lin zal niet in beroep gaan.

Wukan van 2011 tot 2016

dorpshoofd van Wukan

Lin na zijn verkiezing.


Lin was in 2012 verkozen tot hoofd van de dorpsraad nadat hij in 2011 maandenlange massale protesten had geleid tegen de illegale onteigeningen, de corruptie en het wanbeheer van het vorige dorpscomité van Wukan. De provinciale regering van Guangdong stelde de burgers in het gelijk, zette het comité af en liet een nieuw comité verkiezen. In 2014 werd Lin nog eens verkozen, met meer dan 5.000 stemmen op de 8.000. Over de mate waarin de kwestie van de illegale onteigeningen is opgelost lopen de meningen uiteen: het officiële standpunt is dat er intussen 337 van 394 hectare grond is teruggegeven. Volgens veel burgers klopt dat niet. Ook Lin en collega’s van hem namen dat laatste standpunt in. Twee van hen en Lin zelf zijn intussen vervolgd voor omkoping. Volgens een aantal inwoners van Wukan is dat een politieke vergelding voor de nieuwe massale protesten die zij hadden ontketend. Toen het dorpshoofd van Wukan in juni werd aangehouden, in vervolging gesteld voor corruptie en afgezet, protesteerde de bevolking opnieuw massaal.

Onvrede

De kans dat dit nu weer gebeurt is vrij groot. Veel bondgenoten van Lin Zulian vinden dat het proces niet eerlijk is verlopen: Lin zou als zondebok worden behandeld, hij heeft niet zelf zijn advocaten mogen kiezen, de openbaarheid van het proces was onvoldoende. Sommigen zijn ook verontwaardigd over de zware straf: het hof heeft volgens hen te weinig rekening gehouden met de verzachtende omstandigheid dat Lin schuld had bekend. Meestal gebeurt dat in ruil voor strafvermindering. Uiteraard zijn er mensenrechtenactivisten van buitenaf voor wie deze zaak een aanleiding is om tussen te komen. Er was tijdens het proces veel machtsvertoon van ordehandhavers en beveiligers rond het gerechtsgebouw en in de omgeving.
ChinaDaily Asia, Global Times, BBC, South China Morning Post, Asia Times, Reuters

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *