Reeks Aziatische topbijeenkomsten in Hanoi

Premier Wen Jiabao zal van 28 tot 30 oktober in Hanoi deelnemen aan een reeks Aziatische topbijeenkomsten: het gaat om de 13e China-ASEAN-top (10+1) , de 13e top ASEAN+3 (China, Japan en Zuid-Korea), de 5e top Oost-Azië en een meeting met de leiders van China, Japan en Zuid-Korea.
De samenwerking tussen de landen in Oost-Azië is in volle bloei en dit niet in het minst sinds het van kracht worden dit jaar van de vrijhandelszone tussen China en de ASEAN-landen. Volgens Chinese statistieken steeg de handel tussen beide partners van januari tot september met 43 %, zodat ASEAN reeds China’s vierde handelspartner is. Omgekeerd werd China reeds ASEAN’s eerste handelspartner in 2009. De investeringen tussen beiden gaan ook in stijgende lijn: de wederzijdse investeringen belopen 71 miljard $ en China investeerde meer dan 10 miljard $ in ASEAN. Daarnaast verstrekte China voor 10 miljard $ aan kredieten, voor infrastructuur, rampenhulp, opleiding … . Inzake de vrijhandelszone heeft China zijn tarieven op goederen uit ASEAN verlaagd van 9,8 % naar 1 % en deze van de ASEAN op geïmporteerde goederen uit China daalden van 12,8 % naar 1,6 %.  Eveneens werd vooruitgang gemaakt in de doenbaarheidsstudie van de Pan-Tonkingolf (Pan-Beibugolf).
Het is dan ook de verwachting dat de succesvolle ingeslagen weg verder wordt bewandeld. China wil investeringen van en de invoer

uit ASEAN opdrijven. Ook met landen als Japan en Zuid-Korea wordt de economische samenwerking opgevoerd. Terzelfdertijd wordt het onderzoek over een vrijhandelszone tussen China, Japan en Zuid-Korea voortgezet. Een belangrijk domein van samenwerking betreft financiële zaken. Op dat vlak werd op 24 maart 2010 het multilateralisatieakkoord Chiang Mai van kracht en bestaat er een reservefonds van 120 miljard $, waarvan China reeds een derde bijdroeg. Ook inzake de ‘Asian Bond Market’ werd een kredietgarantiefonds met 700 miljoen $ gelanceerd.
Op het vlak van onderwijs zijn eveneens diverse resultaten geboekt. Sedert 2008 werden in China drie China-ASEAN-onderwijsweken gehouden. China heeft uitwisselingsakkoorden getekend met de regeringen van de 10 ASEAN-landen, Japan, Zuid-Korea, Australië, Nieuw-Zeeland en India en wederzijdse erkenning van academische titels getekend met de Filipijnen, Thailand, Vietnam, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. Het uitsturen van studenten is heel gewoon geworden. Er werden 35 Confucius-instituten opgericht in de ASEAN-landen, 33 in Japan en Zuid-Korea en nog 13 in Australië, Nieuw-Zeeland en India.
Voor de toekomst is China bezorgd over het binnenkort goed te keuren ‘ASEAN Interlink and Intercommunication Program’, waarbij transport, telecommunicatie en energie-infrastructuren meer op elkaar zullen afgestemd worden. De redenering is dat een vlot verkeer de vrijhandelszone kan ondersteunen.  De Chinese ambassadeur bij ASEAN zei ook dat Oost-Azië een macro-economische onderzoeksdienst van de ’10+3′ wil oprichten en dat ook aan de oprichting van een rijstreserve in de ’10+3′ wordt gedacht. Dat het niet allemaal koek en ei is in Oost-Azië wordt bewezen door tegenstrijdige geruchten over de top tussen Japan, China en Z-Korea. Volgens een Japanse bron gaat de ontmoeting tussen de ministers van economie van de 3 niet door wegens China’s vermeend stopzetten van export van zeldzame metalen. De ministers van buitenlandse zaken zouden mekaar wel ontmoeten niettegenstaande de rel om de Diaoyu-eilanden.
Vorig nieuws ASEAN: klikken op tag onderaan     Zie ook CNTV

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *