Tomorrow Holdings slankt nog 23 miljard $ af

Tomorrow Holdings het zakenimperium van de mysterieuze tycoon Xiao Jianhua zou nog eens 150 miljard yuan aan activa verkopen om zo financiële risico’s te vermijden. Dit beweert de South China Morning Post.  Het lijkt er sterk op dat Xiao ingaat op de wens van de Chinese overheid om financiële orde op zaken te stellen.

Het is ruim een jaar geleden dat Xiao Jianhua zijn luxehotel in Hongkong verliet, naar aangenomen wordt om naar de Volksrepubliek terug te keren. Xiao staat aan het hoofd van een moeilijk te ontwarren kluwen van zowat honderd vennootschappen waarbij hij in totaal  participaties zou hebben in duizend beursgenoteerde ondernemingen. Tot enkele jaren geleden terug gold hij in het wereldje als de wilde weldoener die voor iemand met een financieringstekort, dit gat ‘onder vrienden’ wel zou dichtrijden.
Sinds vorig jaar zijn de regulateurs in China echter nauwkeuriger gaan toezien op de financiële risico’s. De South China Morning Post meent te weten dat Xiao onder huisarrest staat, maar verder met de autoriteiten meewerkt om orde op zaken te krijgen. Hij zou al een aanzienlijk aandeel van de ontvangen bankleningen terug betaald hebben. Zijn 25% aandelen in Huaxia Life Insurance werd op 31 november verkocht voor 31 miljard yuan. In januari verkocht hij zijn 29% aandelen in Hengtou Securities voor 9 miljard yuan aan Citic Group. Sinds hij uit Hongkong terugkeerde zou hij al 100 miljard yuan op het droge gebracht hebben en hij wil zich nog ontdoen van 150 miljard yuan of 23 miljard dollar. De opbrengsten zouden terug betaald worden aan de staatsbanken, zo beweert de SCMP-bron. Hij lijkt er sterk op dat er akkoord is met Xiao dat hij ‘vrijwillig’ de financiële risico’s beperkt en dat hij in ruil vrijuit gaat en van niets wordt beschuldigd.

Methodes

De Chinese overheid gaat immers op verschillende manieren te werk tegenover tycoons die zich bloot stelden aan te sterke financiële risico’s. De stroomlijning van Xiaos imperium en de zachte dwang lijkt op de stroomlijning van het Wanda-imperium door Wang Jianlin. Ook bij de groep HNA werd deze methode toegepast. Deze aanpak staat in schril contrast met deze bij Anbang dat onder curatele werd gesteld omdat deze groep fondsen verkreeg via risicovolle verzekeringen door miljoenen kleine investeerders. Voormalig Anbang-voorman Wu Xiaohui wordt overigens vervolgd door het gerecht. Een tussenliggende aanpak door Beijing wordt geïllustreerd bij het CEFColieconglomeraat. CEFC-voorzitter Ye Jianming wordt van niets beschuldigd, maar een ‘task force’ onder leiding van viceburgemeester Wu Qing kamt door de schulden en stelt een plan op om deze te verlichten.
Gisteren meldde de Financial Times dat China Huarong Asset Management 36 % koopt van CEFC Hainan International Holdings  het filiaal dat het vehikel is voor de aankoop van de aandelen bij Rosneft.
Bron: SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *